Knarrenhof enorme belangstelling

In Zwolle zijn de handtekeningen gezet voor een tweede Knarrenhof. Op die lijst staan meer dan 1100 geïnteresseerden, meldt de Stentor, maar er is ruimt voor ‘slechts’ 51 woningen waarvan 19 koopwoningen (koopprijs vanaf ongeveer 380.000 euro) en 32 sociale en middenhuur.

Het concept van de woonbuurtjes voor kwieke ouderen is simpel: zelfstandig, maar toch bij elkaar. De bewoners zoeken graag de verbinding en veiligheid, legt Peter Prak uit. Hij nam het initiatief voor de stichting Knarrenhof. In het eerste Zwolse Knarrenhof is een gemeenschappelijke ruimte waar veel gebruik van wordt gemaakt. De bewoners kijken er naar uit om in de gezamenlijke hof waaraan ze wonen elkaar te ontmoeten, bijvoorbeeld tijdens het tuinieren. “Ze doen geregeld klusjes voor elkaar; echt nabuurschap.”

Ook in Amsterdam

Sinds de oplevering in 2017 van het eerste Zwolse woonbuurtje voor ouderen is de interesse in het land voor het concept enorm. “De teller staat inmiddels op negen van deze hofjes door het land, en de tiende en elfde zijn in aanbouw”, zegt Peter Prak in de Stentor. Een fors deel daarvan staat als gevolg van medewerking van provinciebestuur in de provincie Overijssel. Maar ook in Amsterdam willen ze graag. Ook daar staan meer dan 1100 mensen ervoor op de wachtlijst.

Lange procedures

De belangstelling is groot, maar de procedures zijn lang. “We hebben er vijf jaar over gedaan om dit in Zwolle voor elkaar te krijgen. De gemeente moet onder andere de planologische procedures doorlopen. Dat kost tijd”, zegt Prak in de Stentor. Zwolle springt er nog niet eens zo ongunstig uit, als hij naar de duur van andere procedures in andere gemeenten kijkt. “Soms duurt het wel tien jaar voordat er een Knarrenhof staat.” In Zwolle werkt de stichting intussen aan een derde project.