Kleiner wonen, maar niet té klein
De West-Friese gemeenten hebben onderzoek gedaan om inzicht te krijgen in de woonwensen van zeventigplussers.
Er is behoefte aan verschillende typen seniorenwoningen, maar ook naar woningen waar zorg geboden kan worden, schrijft het Noordhollands Dagblad. Daarbij kan gedacht worden aan geclusterde woonvormen.
Nog geen alternatieven
Voor het onderzoek zijn gesprekken gehouden met ouderen zelf, maar ook met bijvoorbeeld met zorgorganisaties, projectontwikkelaars en woningcorporaties. Veel ouderen blijken te ruim wonen, best kleiner willen wonen – niet té klein – en bij gebrek aan alternatieven maar in hun eigen woning blijven.
Minimaal twee slaapkamers
Dat moet anders, vinden de experts volgens het Noordhollands Dagblad. Tegelijkertijd is vastgesteld dat het grootste deel van de ouderen nog redelijk vitaal is, soms behoefte heeft aan enige zorg, en graag in de eigen omgeving wil blijven. Er is behoefte aan verschillende typen woningen voor ouderen. Een woning moet minimaal twee slaapkamers hebben, levensloopbestendig en in de buurt van voorzieningen.
Mensen laten zich niet dwingen
Veel ouderen beseffen wel op tijd te moeten verhuizen, maar geven aan geen goede alternatieven te hebben voor hun huidige woning. Ouderen willen in hun eigen omgeving blijven, een (kleine) tuin soms best delen, maar vragen ook om voorzieningen in de buurt. Mensen laten zich niet dwingen te verhuizen: ze maken hun eigen keuze.
Stimuleringsregeling
Duidelijk is volgens het Noordhollands Dagblad dat op gebied van wonen en zorg moet worden samengewerkt tussen verschillende organisaties. Er moeten afspraken worden gemaakt met woningcorporaties en zorgorganisaties en een stimuleringsregeling voor ouderen zou hen verleiden om te verhuizen.
Aanbevelingen voor gemeenten
Uit het onderzoek komen een aantal aanbevelingen voort waar alle gemeenten mee aan de slag moeten: meer aandacht voor de woonwensen van ouderen, maar ook voor ontmoetingsmogelijkheden en voor zorg in eigen buurt of dorp.