Hoe lang nog wachten op Knarrenhof
De groep ouderen die zich inzet voor een Knarrenhof in Nissewaard wordt na vier jaar wachten ongeduldig. Ze vinden volgens AD Rotterdams Dagblad dat het na de mooie woorden van de gemeente over de nieuwe woonvorm nu tijd is voor daden.
Liefst driehonderd mensen meldden zich bij Max van der Does (72) uit Spijkenisse, die vier jaar geleden voor het eerst het idee opperde vooreen knarrenhof als alternatief voor mantelzorg. Wethouder Jan Willem Mijnans (ONS) sloot op de recente woonbeurs in Spijkenisse zijn toespraak af met de woorden: “Als ik morgen een Knarrenhof kan realiseren, doe ik dat.”
Projectontwikkelaars
De initiatiefnemers hebben een locatie in Zuidland op het oog, maar ook projectontwikkelaars azen daar op. Mario van Gelderen (61) zegt in AD Rotterdams Dagblad: “Het zou ons erg helpen als de gemeente zegt: dáár moet een Knarrenhof komen. Dan kunnen ze niet om ons heen.”
Hulp landelijke stichting
Van Gelderen en Van der Does hebben voorman Peter Prak van de landelijke stichting Knarrenhof meegenomen naar een particuliere grondeigenaar om duidelijk te maken dat het hen ernst is. Met hulp van diens stichting kan een woonproject worden ontwikkeld met 50 woningen voor senioren.
Hoogste bieder
Alleen is de hulp van de gemeente nodig en elders in het land blijkt dat soms erg lastig. Veel gemeenten verkopen de grond het liefst aan de hoogste bieder om zo in deze dure tijden hun schatkist te vullen. Toch zijn er inmiddels zes Knarrenhoven in ons land, één is in aanbouw en van zes andere begint de bouw naar verwachting binnen twee jaar.
Exclusiviteitsrecht
Daarnaast zijn er zo’n dertig actieve groepen die met hun gemeente in gesprek zijn, maar nog geen zicht hebben op een locatie. Twaalf andere groepen hebben een exclusiviteitsrecht op grond gekregen, wat betekent dat zij kunnen beginnen als ze alles organisatorisch geregeld hebben. In Nissewaard is het nog lang niet zo ver. De initiatiefgroep schat volgens AD Rotterdams Dagblad dat het nog wel vijf jaar kan duren voor de huizen er staan, ‘indien de gemeente meewerkt’.