Groningse knarren gooien handdoek in de ring

De Groningse ‘knarren’ geven het op. De burgerinitiatiefgroepen die al jaren tevergeefs ijveren voor twee Knarrenhofjes in de gemeente, heffen zichzelf op.

Binnenkort stapt de vereniging Noaberhof naar de notaris voor de formele plichtplegingen voor een ontbinding, meldt Dagblad van het Noorden.

Geen klap verder met gemeente

“Op een gegeven moment houdt het op”, zegt het bestuur. “We zijn onderhand tien jaar bezig, maar we komen geen klap verder met de gemeente.” Sterker, het gemeentebestuur heeft recent laten weten definitief niet meer te willen samenwerken met de landelijke Knarrenhof-organisatie die de ouderen van Noaberhof hadden verkozen als partner voor hun project. Dat geldt ook voor de ouderen van Garmerheerd, een vergelijkbaar initiatief in Garmerwolde.

Geen nieuw overleg

Beide ouderengroepen hadden na de raadsverkiezingen van maart goede hoop de impasse rond hun initiatief te kunnen doorbreken. Maar ook de nieuw aangetreden wethouder Rik van Niejenhuis heeft laten weten geen reden te zien het overleg met Knarrenhof te hervatten, nadat het gemeentebestuur voorjaar 2021 de samenwerking al opzegde.

Hard gelag wachtenden

Dat is volgens Dagblad van het Noorden een hard gelag voor de 551 ouderen die op de wachtlijst staan bij Noaberhof en voor de 82 leden van Garmerheerd. Zij zien hun hoop op een plek in een gezamenlijk woonhofje met zorgvoorzieningen in rook op gaan, nu de gemeente elk verder overleg met de Knarrenhof-organisatie en met name oprichter Peter Prak weigert.

Weerstand tegen persoon

De gemeente bevestigt dat ze de Knarrenhof-voorman definitief aan de dijk zet. “Wij zien geen basis om de samenwerking voort te zetten.” Prak vindt het “onbestaanbaar” dat honderden Groningse ouderen de dupe worden van de weerstand in de gemeentelijke organisatie tegen zijn persoon. Ook voorstellen om een onafhankelijk bemiddelaar tussen Knarrenhof en gemeente te schuiven, zijn volgens hem afgewezen.