Gezocht: een huis dat bij me past

Alleenstaande ouderen in grote woningen, grote gezinnen op kleine verdiepingen – de mismatch op de Amsterdamse woningmarkt is volgens Het Parool groter dan ooit.

Doorstromen binnen de buurt

Demograaf Jan Latten stelt dat het woningaanbod per buurt veel beter moet aansluiten bij de behoefte van de ouderen. “Er wordt al een beetje aan gewerkt, maar er zouden veel meer wooncomplexen moeten zijn waarbinnen ouderen kunnen verhuizen: dan stroomt het door.”

Zestien jaar bezig voor kleinere woning

Een 71-jarige Amsterdamse die van een corporatiewoning in de Staatsliedenbuurt verhuisde naar een kleinere sociale huurwoning in het centrum, vindt dat het doorstromen te ingewikkeld wordt gemaakt. “Ik ben er zestien jaar mee bezig geweest, vanaf het moment dat mijn dochter het huis uitging”, vertelt zij in Het Parool. “Ik had de 84 vierkante meter en de vier kamers niet meer nodig, terwijl ik mensen om me heen zag die met matrasjes in de huiskamer moesten slapen wegens gebrek aan ruimte.”

Kleiner met meer comfort

Voor ouderen zul je veel meer duidelijkheid moeten bieden over wat er voor hen te winnen is, zegt de directeur van Stichting !Woon. “Verhuisdrempels wegnemen. Als je wat kleiner gaat wonen, hoort daar bijvoorbeeld bij dat je nieuwe huis meer comfort biedt, energiezuiniger is en makkelijker schoon is te houden. Wellicht is er een lift, waardoor je langer zelfstandig kan blijven wonen, voor jezelf kan blijven zorgen. Kleiner kan ook meer comfort betekenen.”

Acht procent reageert

Bij corporatie Ymere zijn zeven mensen bezig met passende huisvesting. Onlangs hebben zij in Weesp geprobeerd ouderen in grotere woningen tot verhuizen te verleiden. “We hebben duizend 65-plussers aangeschreven en kregen van 8 procent een reactie. Met die mensen zijn we gaan praten. Uiteindelijk zijn er negentien mensen verhuisd naar een kleinere woning.”

Regelingen nog niet veel gebruikt

Wie verhuist naar een kleiner huis kan in Amsterdam voorrang krijgen en een vergoeding om te verhuizen, aldus Het Parool. Voor het verlaten van een grote woning (zeven kamers) kan het subsidiebedrag oplopen tot 6200 euro. Ouderen die hoger dan tweehoog wonen kunnen versneld in aanmerking komen voor een woning op een lagere etage of een huis met een lift. Wanneer de huur van de nieuwe woning hoger is, wordt die naar beneden bijgesteld. Afgelopen jaar werd slechts 219 keer gebruikgemaakt van beide regelingen tezamen.