Elf hofjes oogt weinig, maar is een godswonder

Peter Prak (57) is Knarrenhofbouwer: een woonvorm waarbij bewoners naar elkaar omzien zodat ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Het ideaal krijgt veel lof toegezwaaid, aldus de Volkskrant in de interview-serie Het ideaal, maar door de vastgeroeste woningmarkt komt het moeilijk van de grond.

Zijn hofjes ziet hij als ‘Gallische dorpjes’ die de strijd aanbinden met ‘het zorginfarct en de eenzaamheid’ die hij op ouderen ziet afkomen – het voorspelde gebrek aan zorgpersoneel kunnen zij het hoofd bieden door elkaar te helpen, is zijn vaste overtuiging. Dat kan in een van zijn Knarrenhoven, ‘kleine, hechte gemeenschappen waar de mensen elkaar kennen en naar elkaar omzien’. Na twaalf jaar staat de teller op elf hofjes, goed voor 450 bewoners.

50 duizend inschrijvingen

De belangstelling voor zijn concept is vele malen groter: zo’n 50 duizend mensen hebben zich inmiddels voor een Knarrenhof ingeschreven. Die wanverhouding tussen aanbod en behoefte is Peter Prak een doorn in het oog. Maar trots is hij ook, zegt hij in de Volkskrant: ‘Voor buitenstaanders oogt elf hofjes weinig, maar voor mensen die in het vastgoed zitten, is zo veel projecten helemaal zelfstandig tot stand brengen een godswonder.’

Ook kleine beurs

Over het rendement op een Knarrenhof zegt Prak ik de Volkskrant: ‘We mikken op 4 procent – dat is niet ons minimum, maar ons maximum. De winst die we maken, besteden we aan volgende projecten. Een van de doelen die ik me heb gesteld is aan te tonen dat je een eerlijk, maatschappelijk verantwoord vastgoedbedrijf kunt opbouwen. Door hofjes te bouwen waarin ook plek is voor mensen met een kleine beurs – we streven naar 30 procent goedkoop, vooral sociale huur, 40 procent midden en 30 procent duur, dat zijn vooral koopwoningen. Dan krijg je verschillende soorten bewoners door elkaar.