De vergrijzing krijgt een aangrijpend gezicht

Een waardeloos leven vindt ze dit, de 93-jarige Greet Grafhorst uit Linschoten. “Voor mij hoeft het niet. Ik geniet niet meer.” Zoals wel vaker komt de realiteit van de vergrijzing pas binnen als ze een gezicht krijgt, aldus de tv-rubriek van Het Parool. Het gezicht van mevrouw Grafhorst bijvoorbeeld, in de eerste van vier afleveringen van ‘De toekomst is grijs’, een crossmediaal project van omroep Max – er hoort ook een podcast bij.

De doorstroom stokt

De eenzaamheid nekt ouderen die ook nog in de knoop raken op woninggebied, aldus Het Parool. Seniorenwoningen zijn er te weinig, de doorstroom stokt en alleenstaande ouderen zitten in gezinswoningen waarvan ze de trap niet meer zelfstandig op kunnen.

Jongeren met ouderen mengen

Hennie Arend uit Assen is seniorenmakelaar. Ze is fan van het idee om jongeren met ouderen te mengen. Voor haar eigen moeder heeft ze een mantelzorgwoning in haar tuin gezet – ideaal, maar niet voor iedereen. Er moet een duurzamere oplossing komen, de politiek is aan zet en de nood is hoog, schrijft Het Parool: in 2040 is een kwart van Nederland 65-plusser.

Het wordt allemaal nog erger

Angela de Jong schrijft in het AD: “Welkom in Nederland, mensen. Waar we de ouderenzorg tot op het bot hebben uitgekleed. Waar iedereen zo lang mogelijk thuis moet blijven wonen, want dat vinden we toch allemaal zo’n fijn idee? Zorgpersoneel is er niet, dus jagen we massa’s mantelzorgers over de kling. En het wordt allemaal nog erger, want in 2040 is een op de vier Nederlanders 65 of ouder. Het aantal 80-plussers is dan verdubbeld naar 2 miljoen.”

Hoe hebben we zo stom kunnen zijn

Nee, vrolijk werd De Jong niet van wat ze woensdagavond zag en hoorde in ‘De toekomst is grijs’, schrijft ze in het AD. “De nieuwe documentairereeks van Omroep Max op NPO 2 brengt de gevolgen van de aanstormende grijze tsunami in kaart. Het is niet nieuw wat er te berde werd gebracht. Het is al honderd, zo niet duizend keer geschreven in kranten en gezegd op tv. Maar het is helaas zoals een oude wijsgeer al zei: je gaat het pas zien als je het doorhebt. Pas nu de situatie actueel wordt in mijn eigen leven, ga ik me zorgen maken. Pas nu denk ik: hoe hebben we als land zo stom kunnen zijn om de bejaardenhuizen af te schaffen?

Op hoge leeftijd in eigen huis

Het eerste deel van de reeks ging over huisvesting, aldus NRC: De bejaardenhuizen zijn afgeschaft door het kabinet-Rutte II waardoor mensen tot op hoge leeftijd in hun eigen huis moeten blijven. Zo houden ze niet alleen veel grote huizen bezet, waar jongere mensen naar snakken, ze vergen ook veel van de mantelzorgende familie. De oplossing ligt voor de hand: bejaardenhuizen terug. In Rotterdam, zo meldde het programma, hadden ze dat al stiekem gedaan. Het nieuwe bejaardenhuis heet ‘thuiszorgflat’.

Massaal televisie kijken

De ouderen vereenzamen in hun grote huizen, benadrukte het programma volgens NRC. “We zagen Greet, Roelie en Toos het kaartspel Skip-Bo spelen terwijl ze een verontrustend gesprek voerden: „Als ze zeggen: wil je een spuitje hebben, zeg ik ja.” Een andere eenzame man vertelde dat hij de hele dag televisie keek: „Poppetjes, bewegingen, geluiden.” Ouderen kijken massaal televisie. Dat is dan weer goed nieuws voor de publieke omroep, in het bijzonder voor seniorenomroep MAX.”

Terughalen die bejaardenhuizen

“Waarom waren die bejaardenhuizen toch afgeschaft, waar ouderen zorg en aanspraak hebben”, is de vraag van de recensent in Trouw. “Ze smeken erom, maar de aflevering gaf geen antwoord. Ik zeg: terughalen die bejaardenhuizen, met wat woningen voor asielzoekers erbij zodat die kunnen inspringen en tegelijk inburgeren. Maar ja, wie ben ik.”