Brandveilige gezelligheid, hoe organiseer je dat
Woningcorporaties moeten volgens nieuwe regels appartementencomplexen brandveiliger maken. Belangrijke verplichting: vluchtroutes vrijhouden. Dat heeft volgens NRC ook gevolgen voor senioren die in zulke complexen wonen. ‘Brandveilige gezelligheid’ is nu het devies.
In appartementencomplexen voor senioren zoeken bewoners elkaar vaker op in de gangen, planten ze vaker een gezellig zitje bij de deur om te wachten op de regiotaxi en stallen ze hun scootmobiel op de gang naast hun deur zodat ze, hop, zo kunnen wegrijden.
Net een gevangenis
Bij Woonzorg Nederland leidt de versobering in de zeshonderd seniorencomplexen, geregeld tot klagende bewoners, vertelt de adviseur brandveiligheid in NRC. Het lijkt wel een ziekenhuis hier”, “net een gevangenis”, „we zitten toch niet in Oost-Duitsland?” De adviseur snapt die mensen maar ja: het móét. “Gangen zijn vluchtroutes en die moeten vrij zijn van spullen. Ook over een kleine bloempot kun je struikelen als je op de tast je weg moet banen door een gang vol rook.”
Overmatige versiering
Nog altijd signaleert de brandweer gevaarlijke situaties in appartementencomplexen, zegt Brandweer Nederland. Stoelen en prullenbakken blokkeren brandwerende deuren die daardoor niet kunnen sluiten in geval van brand: rook en vuur verspreiden zich verder. En nog altijd stuit de brandweer op scootmobielen en “overmatige versiering” in de gangen.
Méér dan veiligheid alleen
Woningcorporaties vinden brandveiligheid óók essentieel en toch noemen ze hun opdracht “lastig”, een “zoektocht” en zelfs een “worsteling” want tsja, prettig oud worden draait om méér dan veiligheid alleen. “We zeggen altijd: u woont niet zomaar in een huis, het is ook uw thúís”, zegt woningcorporatie de Alliantie. “En tegelijk moeten we nu optreden júíst als bewoners er samen iets gezelligs van hebben gemaakt.” Corporatie Habion spreekt in NRC van een “botsing van de leefwereld met de systeemwereld. Gemeenschapsvorming is óók een groot goed.”
Scootmobielen hoofdpijndossier
Hoofdpijndossier blijven de scootmobielen en elektrische rolstoelen en fietsen. Nederland telt volgens de brandweer ruim driehonderdduizend scootmobielen en dat worden er door de vergrijzing alleen maar meer. Ze zijn niet alleen een sta-in-de-weg maar vormen bovendien, door hun accu’s, zélf een brandrisico. “Een brand in een scootmobiel kan een vluchtroute binnen enkele minuten onbruikbaar maken”, zegt Brandweer Nederland.