Blijft de mantelzorgwoning?
Sinds 2014 mag iedere Nederlander vergunningsvrij een mantelzorgwoning op eigen terrein neerzetten: dat past in het streven om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. MantelzorgNL schat in dat Nederland nu een paar duizend mantelzorgwoningen telt.
Aan die landelijke regeling komt volgend jaar een einde, waarschuwt de belangenorganisatie in Trouw. Dat gebeurt als de Omgevingswet van kracht wordt, die bedoeld is om regelingen rond bouwen en wonen te versimpelen. Daarna mag iedere gemeente zelf beslissen of inwoners nog zonder vergunning zo’n huisje mogen bouwen.
Bestaande mogelijkheden behouden
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wijst er op dat de mantelzorguitzondering na de inwerkingtreding van de nieuwe Omgevingswet in juli 2022 blijft bestaan, tot het moment dat een gemeente daar zelf een eind aan maakt. Dat zullen maar weinig gemeenten doen, verwacht de VNG. “Onze inschatting is dat gemeenten de bestaande mogelijkheden behouden”, stelt een woordvoerder.
Verschillen tussen gemeenten
De angst bij MantelzorgNL komt voort uit de ervaringen nu. Er zijn namelijk al grote verschillen in hoe soepel gemeenten zich opstellen, zegt Liesbeth Hoogendijk, bestuurder van MantelzorgNL, in Trouw. Zo voeren gemeenten soms aan dat niet genoeg mantelzorg wordt gegeven om in aanmerking te komen voor de vrijstelling.
Instructie aan gemeenten
“We zouden tegen mantelzorgers moeten zeggen: het is fantastisch wat u doet. Het omgekeerde is helaas vaak het geval”, zegt Hoogendijk. Ze wil daarom dat het kabinet een instructie aan de gemeenten toevoegt aan de Omgevingswet, om de uitzondering voor mantelzorgwoningen te behouden.