Amsterdam zet in op Lang Leven Thuisflats
Amsterdam gaat volgens Het Parool vol inzetten op zogeheten Lang Leven Thuisflats, waar ouderen in hun eigen appartement kunnen wonen en waar zorg om de hoek is. In de zorgcrisis die dreigt voor ouderen, moet dit een van de belangrijkste oplossingen zijn.
In 2030 moeten minimaal twintig, liever dertig Lang Leven Thuisflats volledig in gebruik zijn. Het doel is om Amsterdammers boven de 65 jaar die zorg nodig hebben maar niet meer in hun huidige woning kunnen blijven, van een appartement te voorzien waar ze dankzij ondersteuning zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven.
Kleine aanpassingen
Met kleine ‘bouwkundige aanpassingen’ aan bestaande seniorenflats kunnen ouderen die hier al wonen, ook blijven als ze meer zorg en ondersteuning nodig hebben, aldus Het Parool. Op elke flat komt een vaste zorgaanbieder, welzijnsmedewerkers zijn aanwezig en in de buurt is een fysiotherapeut. Studenten, bijvoorbeeld die medicijnen studeren, kunnen er ook een woonplek krijgen. Als zich dan ’s nachts een probleem aandient, zijn zij het eerste aanspreekpunt voor ouderen.
Vitaal en minder vitaal
Het doet denken aan bejaardenhuizen en verpleeghuizen, maar daar zaten vaak mensen met allemaal dezelfde problemen die veel zorg nodig hadden. In deze flats moet het gemixt zijn: vitale en minder vitale ouderen. In lijn met beleid van de rijksoverheid moeten ouderen hier zo lang mogelijk ‘zelfredzaam’ leven, waardoor ze ‘regie’ over hun eigen leven blijven houden.
Prettig en waardig
Zorgwethouder Alexander Scholtes (D66) noemt in Het Parool de Lang Leven Thuisflats als oplossing om ouderen op een ‘prettige en waardige manier’ oud te laten worden. Samen met woningcorporaties en zorgorganisaties zoals Cordaan worden nu al negen locaties verspreid over de stad omgeturnd. Behalve Amsterdam zet onder meer ook Rotterdam in op deze Lang Leven Thuisflats.