Zestiger kan biologische leeftijd van 80 hebben

Waar de een overlijdt voor zijn pensioen, zit de ander op 85-jarige leeftijd nog vrolijk op de fiets. Wat is toch het geheim van gezond oud worden?

“Dé oudere, bestaat niet”, zegt Eline Slagboom, in Leiden als professor werkzaam in de moleculaire epidemiologie en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Verouderingsonderzoek, in het Leidsch Dagblad.

Levenslange verschillen

We willen op een vitale manier van zeventigjarige leeftijd naar de negentig te gaan. Maar 17 procent van de 65-jarigen hebben al drie chronische ziekten. De snelheid van verouderingsprocessen verschilt per persoon, aldus Slagboom. “Dit komt door levenslange verschillen in leefgewoonten, leefomstandigheden en genetische achtergrond.” Zo is het mogelijk dat mensen van dezelfde leeftijd een andere ‘biologische leeftijd’ hebben. “Een zestiger kan een biologische leeftijd van tachtig hebben.”

Erfelijkheid minimale invloed

Erfelijkheid blijkt in de bevolking als geheel van minimale invloed op gezond lang leven. Alles wat er in je leven gebeurt, inclusief je leefstijl, telt mee voor je eigen verouderingsproces, aldus prof. Slagboom in het Leidsch Dagblad. Je kunt er op elk moment wel iets aan doen door de leefstijl te verbeteren. Het is niet alleen maar bewegen en gezond eten. Het is ook de hoeveelheid stress die van invloed is, slapen, maar ook de luchtkwaliteit.

Verschillende gesteldheid

Je kunt volgens de Leidse hoogleraar niet zeggen dat je helemaal alleen verantwoordelijk bent voor je eigen verouderingsproces door een goede leefstijl te hebben, want we hebben allemaal een verschillende gesteldheid. “De een heeft een makkelijke stofwisseling, de andere een moeilijke. De een is gevoelig voor psychische druk, de ander minder. Er zijn ook leefomstandigheden waar geen invloed op uit te oefenen is. Denk aan baby’s die nu worden geboren in schuilkelders in Oekraïne.”