Waarom zonodig krachtig ouder worden?
“Door het hele land zijn meetings over ‘krachtig ouder worden’, en tot mijn verbazing schuiven meer dan honderdvijftig krasse knarren doelbewust de zaal binnen om er eens stevig over te spreken”, schrijft Toine Heijmans in de Volkskrant.
Krachtig ouder worden? De zaal zegt, noteert Heijmans in de Volkskrant: ‘zelfstandigheid’, ‘blijven reizen’, bewegen’, ‘gezond van geest’, ‘niet klagen’, ‘van belang zijn’, ‘niet opgeven’, ‘doorgaan’, ‘gebroken heup, toch altijd positief’. Maar hulde voor Ans met haar 87 lentes, die later constateert: ‘Krachtig ouder worden, ik zou die titel niet bedacht hebben. Kwetsbaar ouder worden is ook krachtig.’
Praat ook over gisteren
Met krachtig ouder worden moet je vroeg beginnen, vindt het ministerie: praat erover, stel het niet uit. Maar evengoed, zegt theatermaker Jetty Mathurin (73), ‘is het belangrijk om te praten over gisteren’. Want voor je het weet ben je alleen maar bezig krachtig nog ouder te worden, en is de kans voorbij om je rustig rekenschap te geven van dat lange leven.
Ouderen lijken een last
Ans Willemse-Van der Ploeg was wethouder en drie keer Tweede Kamerlid. Ze maakt nog steeds vijfjarenplannen om haar leven te structureren. Die nadruk op de ouderen is haar wat teveel, zegt ze. Ze heeft gelijk, denkt de Volkskrant-columnist: dit is het tijdperk van de verdienende klasse, op zowel jongeren (onderwijs) als ouderen (alles) wordt het liefst bezuinigd. Vooral die ouderen lijken een last: keer op keer worden ze verantwoordelijk gehouden voor de onbetaalbaarheid van de gezondheidszorg en andere problemen. Het ministerie blijft maar pleiten voor ‘zelfredzaamheid’, langer thuis wonen is een nergens tegengesproken ideaal. Want de bejaardenhuizen moesten dicht, niet alleen om financiële redenen maar kennelijk ook om morele.