Trainen om met rollator bus in en uit te stappen

Het in- en uitstappen van de bus: ouderen met een rollator blijken daar soms flink tegenop te zien. De angst om te vallen is zo groot dat ze liever thuis blijven. Met een training willen twee HAN-studenten hier iets aan doen, meldt dagblad de Gelderlander.  Ze hebben geregeld dat een bus een paar uur naast het Nijmeegse winkelcentrum Dukenburg staat, zodat senioren in alle rust kunnen oefenen met in- en uitstappen.

Met vijf deelnemers is het een bescheiden proef, maar alle aanwezigen zijn het erover eens dat dit veel vaker georganiseerd zou moeten worden. Twee OV-ambassadeurs, een fysiotherapeut en een medewerkster van hulpmiddelenwinkel Medipoint zien hoe lastig het voor de ouderen is om met de rollator de bus te verlaten – een probleem waar ze niet eerder bij hebben stilgestaan.

Zelfstandig met OV

Het idee voor de training komt van een wijkbewoner. Hij zegt in de Gelderlander: “Ik hoorde van mijn buurvrouw dat ze niet meer met de bus durfde. Ze had al een keer haar heup gebroken bij een val na een aanrijding en had daardoor angst gekregen voor het uitstappen uit de bus.” De wijkbewoner gaf het door aan de coördinator van een project om ouderen in Dukenburg in beweging te krijgen, die het idee bij de HAN neerlegde. En zo gingen de studenten ermee aan de slag. “Bewegen gaat niet alleen over sporten, maar ook over van A naar B gaan. Idee van de training is dat senioren zo zelfstandig mogelijk van het OV gebruik kunnen maken.”

Achterwaarts uitstappen

Want dat is hoe buschauffeurs met rollators omgaan: als een hulpmiddel dat iemand zelfstandig moet kunnen in- en uitladen. Voor rolstoelen laten ze een plankje uitschuiven en de bus iets zakken, bij rollators gebeurt dat niet. Vooral bij de haltes die nog niet verhoogd zijn, leidt dat tot problemen, aldus de Gelderlander. “Maar je kunt ook achterwaarts uitstappen”, demonstreert een buschauffeur.