Te veel obstakels in openbare ruimte

Losliggende tegels, steile hellingen: obstakels op de openbare weg zijn voor mensen met een rollator een reden om binnen te blijven.

Uit een enquête onder lezers van het Eindhovens Dagblad blijkt dat een slechte toegankelijkheid leidt tot minder beweging en meer eenzaamheid.

Niet veilig genoeg

Lezers van het ED die meededen aan het onderzoek naar de toegankelijkheid van gemeenten geven aan vaker binnen te blijven dan ze willen, enkel en alleen omdat de openbare weg niet veilig genoeg aanvoelt. Ze bewegen minder en voelen zich er vaker eenzaam. ‘Het geeft me gevoel van een kasplant’, zo vat een deelnemer aan de vragenlijst het samen.

Toegankelijkheid slecht tot zeer slecht

In totaal leverden 321 mensen uit Zuidoost-Brabant die afhankelijk zijn van een rollator input voor de enquête. 54 Procent van deze groep vindt de toegankelijkheid van zijn of haar gemeente slecht tot zeer slecht. Veel genoemde obstakels zijn slechte stoepen, geparkeerde auto’s op het trottoir en onoverzichtelijke oversteekplaatsen.

Overheid aan zet

Voorzitter Leo Bisschops van KBO-Brabant vindt dat  de overheid moet overgaan tot actie. “Dat mensen een drempel voelen om naar buiten te gaan, is vreselijk en heel erg betreurenswaardig. We willen met z’n allen dat senioren zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Maar dan moet de omgeving wel voldoen aan goede voorwaarden om dat te kunnen.”

Drie A’s

Bisschops noemt in het Eindhovens Dagblad de drie A’s die van vitaal belang zijn voor ouderen. “Arts, Apotheek en een supermarkt, zoals de AH. Die drie horen bij de primaire behoeften van ouderen en die moeten voor iedereen goed toegankelijk zijn.” Volgens Bisschops moet de overheid streng naar de omgeving van die drie A’s kijken. “De enige manier waarop senioren lang zelfstandig kunnen blijven, is als ze geestelijk en lichamelijk fit blijven. Naar buiten kunnen en bewegen hoort daar bij.”