Steeds meer 60-plussers arbeidsongeschikt
Met het pensioen in zicht raken tienduizenden 60-plussers arbeidsongeschikt, en de aantallen nemen razendsnel toe. Dat is het gevolg van de stijgende pensioenleeftijd en de werkdruk, constateert volgens Het Parool het UWV, dat de grote stroom niet aankan.
De vakbonden roepen al tijden dat 67 jaar voor grote groepen mensen te oud is om nog te werken, nu wordt dat ook onderbouwd met harde cijfers. Het UWV ziet steeds meer ouderen uit de zorg, het onderwijs, het openbaar bestuur, of vanuit uitzendbanen die zich na twee jaar ziekte melden voor een WIA-arbeidsongeschiktheidsuitkering. Opgebrand en uitgeblust, aldus Het Parool.
WIA geen nieuwe vut
“Niet zozeer omdat het werk fysiek zwaar is, vaker is het vanwege de hoge werkdruk’’, zegt bestuursvoorzitter Maarten Camps van UWV. “Hoe langer mensen doorwerken, des te groter de kans op arbeidsongeschiktheid.” Het gaat Camps te ver om te stellen dat de WIA nu noodgedwongen wordt gebruikt als een nieuwe vut-regeling omdat men het niet volhoudt. In absolute aantallen valt het aantal 60-plussers dat de eindstreep niet haalt nog wel mee, vindt het UWV.
Oudere werknemers hard nodig
“Deze mensen zijn gewoon ziek. Daar zit ook een strenge toets op. Bij de vut was er natuurlijk helemaal geen toets”, aldus de UWV-topman in Het Parool. “Dus nee, de WIA is geen nieuwe vut. En we moeten onszelf nogmaals de vraag stellen wat we ook al weer wilden bereiken met die verhoogde pensioenleeftijd. De doelstelling was om meer mensen beschikbaar te hebben voor de arbeidsmarkt. Onder andere door de hogere pensioenleeftijd zijn nu 9,5 miljoen mensen aan het werk. Die oudere werknemers hebben we heel hard nodig. En een deel daarvan wordt arbeidsongeschikt, omdat er nu eenmaal meer mensen werken.”