Sandwich-senioren onder druk
Werken, oppassen op de kleinkinderen én intensief mantelzorgen voorje ouders. Er is een groeiende groep nog werkende senioren die ‘gesandwicht’ wordt door zorgtaken. Een zware belasting, die in het ergste geval kan leiden tot ontspoorde mantelzorg.
O.a. het Brabants Dagblad portretteert een 60-jarige vrouw uit Baarle-Nassau die geruime tijd een driedubbele zorgtaak had. Haar situatie niet uniek, zegt KBO Brabant. Deze ouderenorganisatie ziet steeds vaker vijftigers en zestigers die zowel mantelzorger zijn, als oppasopa- of -oma en ook nog een baan hebben. “We noemen deze groep ook wel sandwich-senioren. Ze worden gesandwicht tussen de zorg voor kleinkinderen enerzijds en hun taak als mantelzorger voor hulpbehoevende ouders anderzijds. Daarbij moeten ze langer doorwerken dan de generatie daarvoor en is het de leeftijd waarop vaak ouderdomskwaaltjes beginnen.”
Meer vraag om ondersteuning
De ouderenbond, die een poule heeft van vrijwilligers die ouderen helpen, ziet volgens het Brabants Dagblad, dan ook een toename in het aantal vragen over mantelzorgondersteuning. “Mensen geven aan dat ze zich dubbel belast voelen. In het ergste geval leidt dat tot ontspoorde mantelzorg. Dan is een mantelzorger dusdanig overbelast, dat die de zorg niet meer aankan en bijvoorbeeld een ouder die niet goed of snel genoeg meewerkt onder de douche, per ongeluk pijn doet. Wij geven onze vrijwilligers trainingen om dit soort signalen te herkennen, wat ze dan kunnen doen.”
Mantelzorg kan fulltime baan zijn
Esther Hendriks, bestuurder van MantelzorgNL, zegt in het Brabants Dagblad: “Mantelzorgen kan qua uren een fulltime baan zijn, bijvoorbeeld voor een partner met dementie. Als je dat dan combineert met oppassen op een kleinkind, en nog wat dingen voor jezelf doet, dan wordt het wel heel druk. Wij zien dat die ‘eigen dingen’, sociale contacten, hobby’s, avondje uit, als eerste worden geschrapt.”
Kan ik iets voor je doen?
“Straks is de mantelzorg klaar, ben je met pensioen, zijn de kleinkinderen groot, en loop je het risico zelf geen sociaal vangnet te hebben.” Hendriks pleit er in het Brabants Dagblad voor dat mantelzorgers goed ondersteund worden door gemeente en werkgevers. “Voor heel veel mantelzorgers scheelt het al als er iemand is die zegt: kan ik iets voor je doen. We hebben in Nederland 5 miljoen mantelzorgers die dat allemaal met liefde doen. Maar 1 op de 10 is al overbelast en als we zo doorgaan denk ik dat we naar 2 of 3 op de 10 gaan.”