Ouderen grootste geschenk voor samenleving
Ouderen doen ertoe. Dat is volgens het Leidsch Dagblad de boodschap die Tineke Abma, directeur-bestuurder van de Leyden Academy on Vitality and Ageing, met haar werk wil uitdragen.
Dat doet ze het liefst niet alleen met woorden, zoals vrijdag tijdens haar oratie als bijzonder hoogleraar ouderenparticipatie), maar ook echt met daden. Haar benoeming tot bijzonder hoogleraar gaat dan ook gepaard met een tentoonstelling van beeldende kunst en een symposium met optredens van onder meer een dansgezelschap van mensen met de ziekte van Parkinson en Multiple Sclerose.
Tegenwicht bieden
Vaak is de discussie over ouderen negatief. Daar kan Abma zich volgens het Leidsch Dagblad boos over maken. “Ze worden gezien als kwetsbaren en een kostenpost en worden uitgerangeerd in de samenleving als ze niet meer werken. Daar wil ik tegenwicht aan bieden. Ouderen zijn het grootste geschenk voor de samenleving: ze nemen met vrijwilligerswerk en als oppas veel zorg over.” Ouderen houden ons ook een spiegel voor, stelt Abma. We kunnen van hen leren dat we ook wat kunnen vertragen en meer beschouwen.
Meepraten en zeggenschap hebben
De tijd is rijp om een bijzonder hoogleraar ouderenparticipatie te hebben, denkt Abma. “We worden dagelijks geconfronteerd met oudere mensen om ons heen. Ze willen heel graag meepraten over hun eigen leven en zeggenschap hebben over wat er over hen geschreven wordt.”
Samenleving moet ook stap zetten
’Belonging’ is het sleutelbegrip voor Abma: ergens bij horen, er toe doen. Niet continu te hoeven bijbenen in een tijd van smartphones en selfiesticks, maar geaccepteerd worden hoe en hoe oud je bent, is niet vanzelfsprekend. Daar moet de samenleving ook een stap voor zetten.
In dienst van anderen, kennis delen
Zelf ziet ze haar oude dag positief voor zich, zegt hoogleaar Abma in het Leidsch Dagblad: nieuwe hobby’s te kunnen bezigen en zich minder hoeven te bewijzen. “In dienst staan van anderen en mijn kennis delen, daar kijk ik naar uit.”