(Niet) alle jaren tellen mee
Hoe oud je volgens de kalender bent, kan verschillen met je biologische leeftijd. Twee specialisten vertellen in het AD (‘Oktober is Gezond Ouder Worden-maand’) over hoe je die biologische leeftijd berekent én kunt verlagen.
Veroudering is een samenspel van verschillende processen, zegt verouderingsexpert Andrea Maier van de Vrije Universiteit in het AD. Zelf woont ze in Singapore, waar ze een jaar geleden het Centre for Healthy Longevity oprichtte. “In Singapore, of het Midden-Oosten, zijn ze veel meer bezig met longevity. Daar is niet echt een passend Nederlands woord voor, maar het komt neer op zo gezond mogelijk ouder worden. Zo’n kliniek had ik in Nederland nooit kunnen openen, nog niet althans. Nederlanders gaan toch gemiddeld voor een zeven, dan is het al goed.” Ze stoort zich daar aan, omdat er meer uit valt te halen. Dat zou op termijn ook de zorgkosten kunnen drukken, omdat mensen langer gezond leven.
Schijn bedriegt
Het lijkt zo makkelijk, om via een online vragenlijst of op een speciale weegschaal te achterhalen wat jouw biologische leeftijd is. Maar helaas, schrijft het AD, schijn bedriegt. Volgens medisch statisticus Marije Sluiskes van het Leids Universitair Medisch Centrum zijn dat soort testjes nog lang niet nauwkeurig genoeg. “Ze zeggen hoogstens wat over je risicofactoren. Het geeft heus wel wat inzicht over hoe gezond jouw levensstijl is, als je bijvoorbeeld invult hoeveel je beweegt per dag of wat je eet. Maar het zegt weinig over je biologische leeftijd.”
Niet direct meetbaar
Dat komt, legt Sluiskes uit, omdat biologische leeftijd niet direct meetbaar is. “Dat maakt het bouwen en checken van een goed voorspellend model lastig. Variabelen die goed de chronologische leeftijd kunnen voorspellen, zijn niet per se ook de beste voorspellers van de biologische leeftijd. Grijs haar is bijvoorbeeld een voorspeller van chronologische leeftijd, maar zegt niks over hoe snel je veroudert ten opzichte van mensen met dezelfde leeftijd.”