Met bewegen risico artrose verkleinen

Op latere leeftijd is het risico op artrose reëel, waardoor bewegen pijnlijk wordt. Gelukkig kun je het risico op de gewrichtsaandoening beperken. Daarvoor is bewegen juist onmisbaar, aldus de Volkskrant.

Zo’n 1,6 miljoen Nederlanders hebben last van artrose, blijkt uit cijfers van huisartsen. In de knieën komt de gewrichtspijn het vaakst voor, gevolgd door de heup en handen. Volgens voorspellingen stijgt het aantal mensen met artrose in de komende decennia met een miljoen, mede gestuwd door de vergrijzing. Het lijkt te bevestigen dat artrose een vorm van slijtage is. Ouderen die toe zijn aan een nieuwe knie, constateren meewarig dat de boel simpelweg op is. Maar dat is volgens de Volkskrant een verkeerde voorstelling van zaken.

Geen slijtageproces

‘Er is geen enkel bewijs dat artrose een slijtageproces is’, zegt hoogleraar experimentele reumatologie Peter van der Kraan van het Radboudumc. ‘Het is eerder andersom. Het kraakbeen van gewrichten heeft juist belasting nodig om gezond te blijven.’  Artrose is een stuk complexer dan het gaandeweg wegslijten van kraakbeen, vertelt Van der Kraan in de Volkskrant.  Artrose tast dan ook het hele gewricht aan, waarbij de klachten gewoonlijk pas in de latere fasen tot uiting komen. Het kraakbeen bevat namelijk geen zenuwen, legt Van der Kraan uit. ‘De pijn bij artrose wordt veroorzaakt door ontstekingen die in het gewricht ontstaan. Dat vormt vaak de trigger om naar een arts te gaan.’

Gewrichten vitaal houden

De sleutel tegen artrose ligt dus in het vitaal houden van de gewrichten. Beweging is daarvoor niet belemmerend maar broodnodig, zegt hoogleraar artrose Sita Bierma-Zeinstra van het Erasmus MC in de Volkskrant. ‘Kraakbeen is een soort spons, dat voor de voeding geen bloedvaten bevat. Voor de aanvoer van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen is het afhankelijk van de sponswerking die ontstaat door beweging.’ Bewegen is dus de basis, waarbij wandelen, traplopen en huishoudelijke taken al volledig meetellen, zegt Bierma-Zeinstra. ‘Het gaat mis bij de extremen: extreem niets doen of extreem veel doen.’  Naast beweging vormt een gezond gewicht de belangrijkste andere preventiemaatregel tegen artrose.