Maximumsnelheid op de fietspaden
Om het torenhoge aantal fietsongelukken terug te dringen, onderzoekt het kabinet de invoering van een maximumsnelheid op fietspaden. Dat staat volgens het AD in het Meerjarenplan Fietsveiligheid 2025-2029 van minister Robert Tieman.
Het gaat al jaren slecht met de fietsveiligheid. Fietsers vormen inmiddels de grootste groep verkeersdoden en zwaargewonden. Vorig jaar overleden 224 fietsers in het verkeer, in 2023 zelfs 270. Jaarlijks belanden ruim 70.000 fietsers op de spoedeisende hulp, van wie vijfduizend met ernstig letsel. Vooral de wildgroei aan e-bikes, elektrische bakfietsen en fatbikes speelt een rol.
Adviessnelheden
Gemeenten mogen volgens het AD van het kabinet per 2026 aan de slag met pilots. Een exacte limiet wordt niet genoemd, maar verkeersexperts denken aan 20 of 25 kilometer per uur in de bebouwde kom. Naast een verplichte maximumsnelheid wil het kabinet experimenteren met adviessnelheden op het fietspad. Verder wordt onderzocht of koeriers met elektrische bakfietsen naar de rijbaan kunnen.
Valtrainingen ouderen
Voor de maatregelen in het meerjarenplan stelt minister Tieman 50 miljoen euro beschikbaar. Zo gaat er ook geld naar val- en balanstrainingen voor ouderen. Acht op de tien zwaargewonde fietsers botsten niet met een motorvoertuig, maar vielen zelf. Zes op de tien zijn ouder dan 60. Het kabinet zet volgens het AD verder in op de fietshelm. Via landelijke informatiecampagnes moet het aantal helmdragers binnen tien jaar van 4 procent nu, naar 25 procent. De voorlichting richt zich op kinderen, ouderen en forenzen.