Jongeren eerder zingevingsvragen
Jongeren zien de zin van het leven minder goed dan ouderen. Presentator en ondernemer Talitha Muusse (33) herkent dit in haar eigen omgeving, vertelt ze in het Nederlands Dagblad.
Ze buitelen over elkaar heen: onderzoeken die aantonen dat jongeren veel mentale klachten hebben. Of dat ze pessimistischer zijn dan ouderen. Ook onderzoek naar hoop en optimisme in opdracht van het Nederlands Dagblad en EO-platform DIT wijst in die richting. ‘Interessant aan dit onderzoek is dat het laat zien dat de kloof tussen jongeren en ouderen ook te maken heeft met zingeving’, zegt Talitha Muusse (33). Zij treedt naar buiten als spreker namens haar generatie (de ‘millennials’) en is bezig met een boek over generatieverschillen.
Andere uitdagingen
Ouderen hadden vroeger andere uitdagingen, zegt Muusse in het Nederlands Dagblad, en zullen soms denken: wat is het probleem van jongeren? Ze hebben toch juist alles wat hun hartje begeert? Als je vroeger hebt moeten vechten voor het bestaan, zul je nu misschien al voldoening halen uit het feit dat je een huis bezit en zekerheid hebt. Jongeren die dingen relatief makkelijk gekregen hebben, krijgen juist eerder zingevingsvragen: is dit het dan?”
Waar gaat het leven naartoe
Een huis bezitten. Is dat niet juist onderdeel van het probleem, dat de ene generatie iets bezit wat voor de andere helemaal niet vanzelf spreekt? Muusse in het Nederlands Dagblad: “Ja, maar je moet het niet beperken tot de huizenmarkt. Als de woningnood morgen is opgelost, is het probleem niet weg. De jongeren die nu nog bij hun ouders wonen, of met vier huisgenoten in een appartement, vragen zich af: waar gaat het leven naartoe? Vroeger dacht je daar pas op latere leeftijd over na of waren de paden voor je ingevuld door de samenleving. Nu moet je er veel meer zelf iets van maken. Dat geeft onzekerheid.”