Jaarlijks bijna 100 doden bij valpartijen op straat

Losliggende stoeptegels, uitstekende boomwortels, gaten in het wegdek en schuine stoepen zorgen er volgens de Telegraaf ieder jaar voor dat zo’n kleine 23.000 voetgangers door een ongeval op de spoedeisende hulp (SEH) terechtkomen. Bovendien komen er jaarlijks bijna 100 mensen om het leven, een verdrievoudiging in tien jaar tijd.

Volgens recent onderzoek, dat VeiligheidNL in opdracht van het ministerie Infrastructuur en Waterstaat uitvoerde, gaat het om een probleem dat gemiddeld negen ziekenhuisbezoeken per dagveroorzaakt. “Het zijn vooral ouderen die dan op de spoedeisende hulp terechtkomen. Gemiddeld leiden dit soort ongevallen tot ongeveer 22.800 SEH-bezoeken per jaar, een hoger aantal dan bijvoorbeeld het aantal gewonde auto-inzittenden dat jaarlijks op 14.000 wordt geschat”, zegt hoofdonderzoeker Branko Olij van het kenniscentrum voor letselpreventie in de Telegraaf.

Boven de 60 jaar

“In meer dan 6000 gevallen was het letsel zo ernstig dat de ziekenhuisopname noodzakelijk bleek, vaak door botbreuken. Helaas overleden in 2022 bijna 100 mensen als gevolg van deze valpartijen, een verdrievoudiging ten opzichte van 2013″, stelt Olij. “Bijna allemaal boven de 60 jaar.” Een verontrustende trend, constateert hij, zeker gezien de toenemende vergrijzing.

Grote impact

In ruim 85 procent van deze gevallen ging het om een enkelvoudig voetgangersongeval. Olij zegt hierover in de Telegraaf: “Deze slachtoffers liepen letsel op tijdens een val op straat, waarbij geen rijdende verkeersdeelnemer betrokken is. De grootste risicofactoren voor voetgangers zijn los zittende tegels, uitstekende boomwortels en schuine stoepen. Deze oneffenheden veroorzaken vaak struikelpartijen of valincidenten. Ondanks de ernst van deze ongevallen worden ze vaak niet als verkeersongelukken geregistreerd, omdat er geen andere weggebruikers bij betrokken zijn. Wij spreken dan ook van ‘vergeten verkeersslachtoffers’, waarbij de impact groot is met de fysieke en mentale gevolgen.”