Intensief sporten kan tot hartproblemen leiden
Twee deelnemers aan de Ronde van Vlaanderen voor wieleramateurs overleden zaterdag aan hartfalen, een derde amateurrenner werd succesvol gereanimeerd.
Deelnemers konden kiezen voor afstanden van 80 kilometer tot de volledige 229 kilometer. Dat is niet niks voor een lichaam, zegt in de Telegraaf Luuk Otterspoor, cardioloog in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en zelf een fervent amateurwielrenner. “Maar over het algemeen verschijnt iedereen goed getraind aan de start en is zo’n fietstoer geen probleem.”
Inspanning kan triggeren
Het lastige is dat veel amateurrenners vaak al wat op leeftijd zijn, zegt Otterspoor in de Telegraaf. “En dan kan er van alles gebeuren.” Hij legt uit dat zij bijvoorbeeld al aderverkalking kunnen hebben zonder daar ooit iets van te hebben gemerkt of dat ze zonder het te weten rondlopen met een aangeboren hartafwijking. “En door zo’n zware fysieke inspanning kan dan iets worden getriggerd.”
Zomerse temperaturen
Ook zomerse temperaturen spelen een rol, zegt hij. “Als het buiten warmer is, doet je lichaam er langer over om af te koelen tijdens het wielrennen. Dus raak je sneller uitgedroogd.” De kans dat iemand daadwerkelijk een hartinfarct krijgt tijdens het sporten, is zeer klein, zegt de Eindhovense cardioloog in de Telegraaf. Over het algemeen is sporten juist gezond en verlengt het de levensverwachting. Maar vanaf middelbare leeftijd is de kans op hartproblemen groter.
Sportmedische keuring
Mensen boven de 50 die aan intensieve duursport doen, raadt Otterspoor aan tenminste één keer in het leven een sportmedische keuring te ondergaan. Ook daarna kan er altijd iets misgaan. “Maar je weet dan wel beter tot hoever je kunt gaan.”