Hoop voor versleten knieën

Artsen denken de komende jaren steeds meer patiënten met artroseklachten te kunnen behandelen.

Artrose is ook in Nederland de snelst groeiende ziekte. Cijfers van het RIVM maken duidelijk dat over 20 jaar 2,5 miljoen Nederlanders zullen kampen met de gewrichtsaandoening. Het aantal knie- en heupprothesen zal de komende tien jaar naar verwachting fors stijgen, naar meer dan 100 duizend.

Kraakbeen laten aangroeien

Een remedie lijkt ver weg. Maar vanuit het Amerikaanse Rochester laat de Nederlandse hoogleraar reconstructieve geneeskunde Daniël Saris volgens de Volkskrant een opmerkelijk optimistisch geluid horen: Het is wel degelijk mogelijk om kraakbeen te laten aangroeien, zegt hij: de behandeling die daarvoor nodig is voert hij al jaren uit, eerst in het UMC Utrecht, nu in de Mayo Clinic, in de Verenigde Staten. Saris ziet voor een groeiende groep patiënten met schade aan hun gewrichten een oplossing gloren, zegt hij.

Vroegtijdig ingrijpen

De oplossing ligt vooralsnog bij vroegtijdig ingrijpen, zegt Saris: voorkomen dat het kraakbeen craquelé wordt. ‘Je gaat ook niet pas het dak van je huis herstellen als dat al tien jaar verrot is, je handelt na de eerste lekkage.’ Het UMC Utrecht, waar Saris tot zijn vertrek naar Rochester werkzaam was, heeft onlangs de resultaten gepresenteerd van een eerste studie bij 35 patiënten. Bij een operatie werden hun eigen kraakbeencellen weggehaald en samen met stamcellen uit een donorbank teruggeplaatst op de plek van de beschadiging. Na vijf jaar hadden 32 van de 35 patiënten nog baat bij de behandeling.

Artrosepleister

Wereldwijd speuren wetenschappers naar technieken en hulpmiddelen. Zo wordt binnenkort, onder leiding van artsen in het UMC Utrecht, een begin gemaakt met een onderzoek naar het gebruik van een zogeheten artrosepleister. Langzaamaan wordt de puzzel gelegd, zegt Saris in de Volkskrant, gaandeweg zullen steeds meer groepen patiënten voor een behandeling in aanmerking komen, verwacht hij.