Hoe je sceptische 80-plussers aan lachyoga krijgt

Lachen is gezond, is het idee achter lachyoga. Een coach kan je eenvoudig helpen oefenen. Maar in verzorgingstehuis de Zonnewiede in Giethoorn kost het enige moeite om de tachtigplussers aan het lachen te krijgen, aldus een reportage in Trouw.

Liz Veendrick (36) reist deze maanden langs verschillende verzorgingstehuizen om lachmeditatiesessies te geven. In het dagelijks leven is ze communicatieadviseur, maar hiervoor volgde ze een training om groepen meer vrolijkheid en verbinding te bezorgen. Zorggroep Oude en Nieuwe Land nodigde haar uit om samen met grote en kleine groepen in de Noordoostpolder, Urk en Steenwijkerland lachyoga te beoefenen.

Lachen verbindt

Bij lachyoga, ook wel lachmeditatie genoemd, begin je de dag met lachen, ook als je daar eigenlijk geen reden voor hebt. De oefeningen zijn niet alleen geschikt voor teambuilding of vriendengroepen, zegt Veendrick, maar ook heilzaam voor ouderen. “Lachen verbindt”, legt ze uit in Trouw. “En het heeft talloze gezondheidsvoordelen.” “Er wordt veel te weinig gelachen”, zegt Veendrick tegen de groepin Giethoorn. “We worden ouder en serieuzer en vergeten soms hoe belangrijk lachen is.”

Waarom lachen om niets

“Er valt genoeg te lachen, waarom moeten we dat om ‘niets’ doen?”, vraagt een van de deelnemers in Giethoorn zich achteraf kritisch af. Ze vond het ‘een gekke bedoening’. Twee andere dames roepen naar elkaar dat ze de volgende lachsessie wel schoon ondergoed aan moeten doen, om vervolgens in lachen uit te barsten. Toch zeggen ze niet erg geïnspireerd te zijn geraakt door de workshop. Sterker nog, ze voelden zich ‘een beetje een kleuter’.

Gekke geluiden

Veendrick is bekend met de scepsis, vertelt ze in Trouw, maar laat zich er niet door ontmoedigen. “Ik ben natuurlijk ook die rare dame die voor hen gaat staan en gekke geluiden maakt. Maar toch: als ze het er vanmiddag nog eens over hebben en weer in de lach schieten, heb ik al iets bereikt.”