Het gaat om de biologische leeftijd
Gezond ouder worden wordt in de eerste plaats bepaald door je genen. Daarnaast doen leefstijl (beweging, voeding) en het sociaal-economisch milieu waarin je opgroeit een hoop.
“Wij praten over ‘muscle and brain’. Als je in beweging blijft en goede voeding eet, hou je je hersenvolume beter in stand. De doorbloeding en zuurstofvoorziening blijven beter, maar ook ontstaat er een soort geluksgevoel en minder stress als je bezig blijft en mensen ontmoet. Fysieke en mentale gesteldheid hebben veel invloed op elkaar”, zegt klinisch geriater Walther Sipers van het Zuyderland Medisch Centrum in De Limburger. De kalenderleeftijd zegt hem daarom niet zo veel. Het gaat om de biologische leeftijd.
70 als het nieuwe 50
De informatietechnologie vraagt veel van de ouderen, signaleert de geriater. “Je moet het wel nog allemaal gemanaged krijgen en voldoende veerkracht hebben. Het is belangrijk om zelfredzaam te blijven.” Dat lukt veel mensen behoorlijk lang tegenwoordig. “Dus 70 is misschien wel het nieuwe 50!”
Kies wat bij jou past
Psychologische flexibiliteit, veerkracht, zit in je, maar je kunt het ook aanleren, zegt levenslooppsycholoog Marianne Simons (Open Universiteit Heerlen) in De Limburger. “Een deel zit ‘m in acceptatie van je situatie, wat er niet meer kan, en daarover mag je best verdrietig zijn. Een ander deel zit dan in het kijken naar wat er dan nog wél kan. Waardegericht leven of handelen, heet dat. Kies wat bij jou past.”
Beeldvorming verandert
Ook belangrijk is je perceptie van ouder worden. De groep ouderen wordt groter, de commercie speelt hier op in, aldus Simons: Er is een omroep voor ouderen, een politieke partij, speciale woningen. Er zijn aansprekende voorbeelden in de media. “De beeldvorming verandert. Daardoor zie je jezelf ook niet als zo oud. Die trend groeit mee met de generatie babyboomers. Zij nemen een prominente plaats in de maatschappij in.”