Handmassage enorme impact

Handmassage. Dat is de opleiding die Willem Meijer en Ellen Batenburg de afgelopen maanden hebben gevolgd bij trainer Daisy Hatusupy. Dinsdag kregen zij, net als hun medecursisten, een certificaat uitgereikt bij de Vrijwilligerscentrale Huizen.

Deze organisatie biedt de cursus aan en verzorgt de match tussen thuiswonende ouderen en handmasseurs, aldus de Gooi- en Eemlander. ‘De impact van huid-op-huidcontact is enorm.’

Eenzaamheid opsporen

De Vrijwilligerscentrale heeft ingezet op deze training met het oog op de steeds groter wordende groep ouderen die steeds langer thuis blijft wonen. Handmassage is volgens Jolanda Westrum (directeur van de VC) een manier om gevoelens van eenzaamheid op te sporen.

Nooit meer aangeraakt

Meijer en Batenburg het heel bijzonder dat ze ‘op deze leeftijd’ nog zoiets nieuws hebben kunnen leren. Ze merken de enorme impact van huid-op-huidcontact. “Het is triest, maar er zijn zoveel ouderen die nooit meer worden aangeraakt. Die hebben huidhonger, zo noem je dat. Door een handmassage zie je dat mensen losser gaan praten. Heel fijn en intiem. Heel anders dan wanneer je een kopje koffie met iemand drinkt.”

Niet vechten

Trainer Daisy Hatusupy zegt in de Gooi- en Eemlander: “Veel mensen zijn hartstikke bang om naar de bingo te worden gestuurd als ze zeggen dat ze eenzaam zijn. Alsof de bingo iets oplost. Veel zinvoller is het om te vragen naar gevoelens van eenzaamheid. Bijvoorbeeld: In welke situatie heb je je wel eens eenzaam gevoeld? Als je zo’n vraag stelt, zul je zien dat het gesprek op gang komt. Eigenlijk zeg je dat die eenzaamheid er gewoon mag zijn, dat het iets is waar iedereen mee te maken heeft, jong en oud. De vraag is alleen: hoe ga je er mee om?”