Geef preventie plek in de spreekkamer

De juiste zorg op de juiste plek, en ook nog eens op het juiste moment. Die uitdaging is de kern van levensloopgeneeskunde. Het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft is een voorloper op dit gebied.

Bestuursdirecteur en gynaecoloog Carina Hilders zegt in een interview op de website van NVZ vereniging van ziekenhuizen: “Als Reinier de Graaf Gasthuis willen we te gast zijn in het leven van onze mensen in de regio en dat betekent ook dat we daarin een stapje terugdoen. Patiënten moeten zelf zorgen dat ze langer gezond blijven. We moeten veel meer samenwerken met andere partners in de regio om dat voor elkaar te krijgen.”

Samenwerking met Albert Heijn

Als voorbeeld noemt de ziekenhuisdirecteur een samenwerking met Albert Heijn, “waarbij we kijken hoe we betere voeding kunnen bieden aan kwetsbare ouderen. Of eiwitrijke voeding voor patiënten met kanker, waardoor iemand langer gezond blijft of gezonder het ziekenhuis inkomt of uitgaat. Je denkt dus veel meer vanuit de keten. De sleutelwoorden voor levensloopgeneeskunde zijn zorg in het netwerk, en preventie.”

Anticiperen met ouderenzorg

“Als we kijken naar de ouderenzorg is de samenwerking met de VVT van belang om te anticiperen op problematiek die zich gaat voordoen, zodat iemand niet ziek of nog zieker wordt”, zegt Hilders in het NVZ-interview. Belangrijke partners zijn verder GGZ, maatschappelijk werk, huisartsen, gemeente en zorgverzekeraars.

Patiënt meer in de regie

De patiënt gaat volgens ziekenhuisdirecteur Hilders merken “dat hij veel meer geholpen is, niet alleen vanwege z’n lichamelijke klachten, maar dat er ook veel meer begrip is voor: hoe voel ik mij? Met deze gezondheid, met deze gezondheidsklachten. En ook daar de bewustwording creëren: hoe blijf ik langer gezond. We willen de patiënt meer in de regie zetten, dat hij veel bewuster met gezondheid en gedrag omgaat.”