Door corona negatievere kijk op oude mensen
Tijdens corona ontwikkelden kinderen een negatieve kijk op ‘oude mensen’, blijkt uit onderzoek van kindertekeningen.
Zelfs lieve opa en oma werden kleiner getekend. Maar dat kan snel bijtrekken, schrijft het AD.
Afstand in vijfde coronagolf
Tussen oktober 2021 en februari 2022 maakten kinderen (10-11 jaar) voor het onderzoek achthonderd tekeningen in de klas. Zowel van onbekende ouderen als van hun eigen grootouders, en in verschillende situaties: neutraal, gelukkig en ongelukkig. Tijdens het onderzoek belandden kinderen in de vijfde coronagolf, waarin afstand tot ouderen belangrijk was.
Omlijning vager
De tekeningen werden minutieus geanalyseerd. En wat blijkt? Nagenoeg alle oudere mensen in de tekeningen werden aanzienlijk kleiner, gemiddeld tot wel 33 procent. Ook de gebruikte kleuren werden minder duidelijk, en de omlijning van senioren werd vager.
Groeiende afstandelijkheid
“Dat is géén goed teken. Kleiner wordende figuren in kindertekeningen zijn een signaal voor groeiende afstandelijkheid en afnemende betekenis”, aldus Kasper Bormans (Universiteit Maastricht), de alzheimer-expert die het onderzoek uitvoerde, in het AD. “De kinderen ontwikkelden blijkbaar onbewust een negatievere kijk op oude mensen. Dat heeft zowel een nadelige invloed op hun eigen levenskwaliteit als op die van oudere mensen.”
Positief invullen
Ook klinisch psycholoog en rouwexpert Manu Keirse (KU Leuven) volgt het onderzoek met grote belangstelling: “Kinderen zijn nog soepel genoeg om een ‘bevroren beeld’ te ontdooien en creatief genoeg om het met onze hulp op een positieve manier in te vullen. Die bevroren beelden van ouderdom of dementie kun je ontdooien, veranderen en opnieuw invriezen. Daarom is dit onderzoek zo hoopvol.”
Tentoonstelling in Tilburg
De resultaten van het onderzoek vandaag toegelicht bij de opening van een tentoonstelling in de LocHal in Tilburg, die loopt van 1 tot 23 september. Het onderzoek en de expositie worden gesteund en mogelijk gemaakt door Alzheimer Nederland, aldus het AD.