Blue zone nummer 6

Huis Miereveld in Amersfoort won onlangs de eerste prijs op het Blue Zone Festival, georganiseerd – voor de tweede maal – door onder meer een vastgoedbedrijf en een zorgkennisplatform ter promotie van ‘gezonde leefomgevingen’. NRC schrijft erover.

De kleur blauw hoort er bij, sinds onderzoekers in 2004 een blauwe cirkel trokken om Sardinië omdat bleek dat de inwoners vaker dan gemiddeld honderd jaar worden. En nadat een National Geographic-journalist daarna nog vier van zulke plekken in de wereld vond, in Japan, Costa Rica, Griekenland en Californië, werd ‘blue zone’ een begrip. Wat is op die plekken hun geheim, wilde iedereen weten. ‘Gematigd leven’, bleek een constante. ‘Geen stress’. ‘Ikigai’ (heb een doel). En ook: je onderdeel voelen van een gemeenschap.

Onweerstaanbaar idee

Op het onderzoek viel volgens NRC van alles aan te merken – wórden ze daar wel echt ouder, zijn het niet gewoon genen? – maar het idee van de vijf ‘blue zones’ is onweerstaanbaar. Overal in de wereld willen regio’s ‘blue zone nummer zes’ worden, ook in Nederland. Wethouders van Altena, Hollands Kroon, Zoetermeer en Zuidoost Friesland spraken al de ambitie uit. ‘Blue zone Bakkeveen.’

Huiskamer

Huis Miereveld is een vroeger schoolgebouw, met nu een bakkerij en een atelier, een meubelmaker, een muziekschool, een kinderdagverblijf, een dagbesteding voor ouderen, maatschappelijke organisaties en nog veel meer. Met als centrale plek de Huiskamer, waar je terecht kunt voor workshops, lezingen of een maaltijd en waar deze ochtend het groepje van de wekelijkse Tai Chi-les nog even blijft napraten op het koffie-uurtje voor de buurt.

Niet op papier bedacht

In Huis Miereveld zegt Marieke van der Zeijden(54) tegen NRC: “Ik heb nooit bedacht: zo moet het worden. Zoiets kun je niet op papier bedenken, dat moet ontstaan.” Een doorpakmentaliteit, dat helpt. En hulp van honderd vrijwilligers; veelal buurtgenoten. Sommigen kwamen ooit binnen voor een lezing, het repair café of een kop koffie en helpen nu als kok, gastvrouw of in de moestuin – het oude schoolplein waar achtduizend tegels zijn uitgewipt.”

Dwarsverbandjes

Je komt voor het één en blijft hangen voor het andere, dat is het idee. En steeds vaker ziet Van der Zeijden kleine dwarsverbandjes ontstaan. Buurtbewoners die elkaar hier hebben ontmoet en elkaar nu ook buiten treffen. “Gaan ze samen naar de film in Ede. Mooi toch!”