Beleidsmakers, maak je druk over ouderen

Is het bijzonder dat een vrouw van 28 en een man van 45 zich bezighouden met de ouder wordende mens? Catherine Keyl vindt van wel, in haar column in de Telegraaf wijzend op de vooroordelen.

De vrouw is Lotte Brinkhof. Ze bestudeerde de ouder-wordende-mens aan de Universiteit van Amsterdam en vond bewijs voor het feit dat negatieve stereotypen een leven ook negatief beïnvloeden. Het zelfbeeld is volgens Lotte Brinkhof bepalend: Wie positief over ouder worden denkt, wordt ouder. Sterker nog, aldus Keyl in haar column in de Telegraaf, haar onderzoek wees uit dat als ouderen positief benaderd worden, ze ook gelukkiger zijn. Ze hebben een betere kwaliteit van leven en mentaal welbevinden. Belangrijke informatie voor beleidsbepalers, lijkt de columniste.

Steden niet seniorvriendelijk

De man is Joost van Hoof. Hij houdt zich bezig met Urban Ageing, oftewel ouder worden in de stad. De meeste steden zijn niet seniorvriendelijk, aldus Keyl:  Nergens bijvoorbeeld bankjes om uit te rusten of openbare toiletten.’Seniorisme’ is dat je ouderen wegzet als kwijlende onbenullen. Er komt een enorme vloedgolf aan ouderen aan, het zou toch fijn zijn als beleidsmakers zich daar eens druk over gingen maken.

Het mag wel sneller

Catherine Keyl besluit haar column in de Telegraaf met: “We hebben al enorme stappen voorwaarts gemaakt. Had je mij dertig jaar geleden gezegd dat ik op m’n 78e nog op tv zou zijn, ik had het niet geloofd. Dus er gebeurt wel wat in het denken, maar het mag van mij nog wel sneller gaan.”