Amsterdam stimuleert aannemen AOW’ers

“Hoe mooi is het dat iemand met jarenlange ervaring in het bedrijfsleven nu voor de klas staat?”, zegt in de Telegraaf D66-raadslid Erik Schmit uit Amsterdam. “Een op de vier pensionado’s wil nog een paar dagen per week werken. Hun ervaring delen, impact maken.” En natuurlijk iets bijverdienen. “Alleen zijn we als maatschappij hier niet op ingesteld.”

Pensionado’s actief benaderen

Na een voorstel van Schmit gaat de gemeente Amsterdam pensionado’s actief benaderen en het bedrijfsleven aansporen dit ook te doen. Door flexibeler om te gaan met vacatures, denkt Schmit dat dit een enorm verschil kan maken tegen personeelstekorten. Van het onderwijs tot klimaat-uitdagingen. Ouderen blijven ondertussen middenin in de samenleving staan. “Een win-win”, aldus het D66-raadslid in de Telegraaf.

Voel me helemaal geen pensionado

“Ik heb nooit stilgezeten, dat kan ik ook niet”, zegt Annette Horsman in de Telegraaf. Ze is bijna 71 jaar en staat sinds anderhalf jaar weer twee dagen per week voor klassen vol hbo’ers. “Ik voel me helemaal geen pensionado. Dat is een instelling.”

Horsman had geen zin om op de bank te zitten ‘en te kijken wie er voorbij fietst’. Ze was hr-directeur bij een grote organisatie en gaf trainingen. Nu kan ze al haar passie en talenten weer kwijt in het onderwijs. “Het zette mijn hersens aan het werk. Ik heb collega’s, zit tussen de jongeren. Dat is waanzinnig inspirerend, onwijs gaaf!”

Beste van twee werelden

De bijna 67-jarige Jan Versteeg werkte 35 jaar voor grote banken en begon na zijn pensioen bij de overheid. Dat had hij zich vroeger niet kunnen voorstellen. “Ik ben relatief jong. Dan wil je nog echt wel wat doen met je leven”, zegt Versteeg in de Telegraaf. Vanuit de overheid hielp hij een tijd lang internationale bedrijven die zich in Nederland willen vestigen. Zijn volgende klus is bij Defensie. Werk en privé combineert hij moeiteloos. Online vergaderen is een uitkomst. Hij spreekt van ‘het beste van twee werelden.”