Actief ouder worden: 200 praktijktips
Gezond ouder worden lijkt een legpuzzel. Het boek ‘Actief ouder worden’ schuift volgens het Brabants Dagblad de puzzelstukjes ineen en legt aan senioren en professionele zorgverleners uit hoe mensen langer en gelukkiger kunnen leven.
Het is een grote uitdaging om gelukkig te blijven als er meer beperkingen komen. Gebaseerd op een schema beschrijven Wim van Kreij en gerontoloog Tinie Kardol vanuit acht invalshoeken de vele facetten die welzijn en geluk bepalen. Ze dragen in hun boek praktische ideeën en tips aan die hierbij helpen. De schrijvers haalden hun informatie uit onderzoek onder 130.000 senioren. Kardol zegt hierover in het Brabants Dagblad: “Van senioren zelf kregen we een schat aan informatie. We kregen antwoord op vragen hoe ouderen in het leven staan, tegen welke problemen ze aanlopen en welke oplossingen ze hiervoor vonden. Daardoor bevat het boek ruim tweehonderd tips, rechtstreeks uit de praktijk.”
Positief
De voornaamste aspecten om gelukkiger te leven zijn volgens Van Kreij: zo lang mogelijk actief blijven en vooral: positief in het leven staan. “Onderzoek toont aan dat positief denken voor veertig procent in de genen zit maar dat je de resterende procenten kunt aanleren.”
Sociale kring
Volgens Kardol moet in Nederland de sociale verantwoording terug. “Mensen dienen zelf preventief een sociale kring te creëren. Verder is het nodig dat zorgmedewerkers hun veld verbreden, vragen wat mensen persoonlijk nodig hebben en anderen instrueren hoe ze dat kunnen aanpakken. Ook daarvoor bevat het boek ruimschoots tips uit de praktijk.”
Symposium
Met als thema ‘Een nieuwe kijk op een actueel vraagstuk’, houdt Stichting Meierode op 26 juni een symposium in het provinciehuis in Den Bosch. Sprekers gaan in op de noodzaak tot verandering van bedrijfsvoering in de zorgverlening en schetsen nieuwe mogelijkheden en samenwerkingsvormen vanuit hun praktijkervaring. Volgens Kardol en Van Kreij ligt het antwoord ook voor een belangrijk deel bij de ouderen zelf. “Ouder worden is een geschenk, ouderen zijn niet uitgerangeerd en kunnen nog veel betekenen voor de maatschappij.”