Wie doet straks het werk nog?
We komen nú al overal handen tekort. Aan de vooravond van de onderhandelingen over een nieuwe regeling voor vroegpensioen trekt werkgeversvoorzitter Ingrid Thijssen in het AD aan de bel: We moeten allemaal juist méér werken en als het even kan tot aan ons pensioen.
De werkgeversvoorzitter is in het AD optimistisch dat er een akkoord komt. Maar ze geeft wel een waarschuwing af: “We lijken te zijn vergeten dat er een enorm probleem op ons afkomt. De arbeidsmarkt loopt nu al vast: overal is een tekort aan personeel. En dan moet de grote vergrijzingsgolf nog komen.”
Het was heel verstandig de AOW-leeftijd te verhogen, aldus Thijssen. “Nederland was een van de eerste landen die zich voorbereidde op het enorme probleem dat er onherroepelijk aankomt. Maar nu lijken we dat wel te zijn vergeten. Ineens hebben we het weer over vroegpensioen. Willen de bonden dat we nog maar vier dagen in de week werken in plaats van vijf. En willen we een rem op arbeidsmigratie. Blijkbaar bestaat het beeld dat dat allemaal maar kan. Maar wie doet straks het werk nog?”
Eén op de vijf zwaar werk?
Zeker, zegt Thijssen in het AD, de werkgevers willen ook een regeling voor het vroegpensioen: voor mensen met écht zwaar werk. “En we willen ook dat die aantrekkelijker wordt voor mensen met een kleine beurs. Maar we moeten wel voorkomen dat de sluizen weer open gaan en iedereen weer massaal met de vut gaat zoals vroeger.” Het kabinet heeft nu een voorstel gedaan voor een regeling met als uitgangspunt dat ongeveer 15 duizend mensen per jaar eerder kunnen stoppen met werken. Dat betekent volgens Thijssen dat op termijn een op de vijf mensen in de leeftijdscategorie 64, 65 en 66 jaar met vroegpensioen thuis zit. “Heeft echt een op de vijf mensen een zwaar beroep in Nederland?”
Er komt een megaprobleem op ons af
Ondertussen solliciteren oudere werklozen zich suf omdat geen bedrijf ze aanneemt. Thijssen: Ik zie echt wel dat dat een probleem is. Maar als je het tekort op de arbeidsmarkt aankaart, is er altijd wel iemand die roept: ‘Ja maar dat knopje dan, draai daar eens aan!’ Maar jongens, er komt een megaprobleem op ons af! Er moet aan wel honderd knopjes tegelijk worden gedraaid.” Zoals: “We moeten én zorgen dat ouderen aan het werk blijven. Én zorgen dat mensen gezond hun pensioen halen. Én zorgen dat het loont om meer te gaan werken, nu schiet je er netto amper iets mee op door ons belastingstelsel.”