Spanning loopt op rond vroegpensioen
Omdat een nieuwe regeling voor vervroegd pensioen voor zwaar werk uitblijft, hebben politiebonden leden opgeroepen vanaf vandaag geen boetes meer uit te schrijven voor lichte overtredingen. Ook andere vakbonden kondigen acties aan.
De acties zijn volgens de Volkskrant het gevolg van een discussie die inmiddels alweer een paar jaar voortduurt en waarvan het einde vooralsnog niet in zicht is. Al sinds in 2019 in het pensioenakkoord is afgesproken dat vervroegd pensioen een belangrijk onderdeel van het nieuw op te tuigen stelsel moest worden, gaat het over de precieze invulling van zo’n regeling. De klassieke tegenstellingen tussen werknemers- en werkgeversorganisaties lijken voor zo’n regeling eens te meer in de weg te staan. Vakbonden zien het liefst een ruimere (fiscale) regeling voor zware beroepen of op z’n minst behoud van de huidige regeling, aldus de Volkskrant. Werkgeversorganisaties willen op hun beurt ‘een nieuwe cultuur van vroegpensioen voorkomen’ en zien in een krappe arbeidsmarkt het liefst zo min mogelijk personeel vroeg vertrekken. Eind vorig jaar kwam het tot een patstelling die nog steeds voortduurt.
Ontzettend zwaar werk
In de Telegraaf zegt de Haagse wijkagent Geert de Jong. “Als politieagent wordt er roofbouw op je gepleegd. Ik ben nu 62 jaar en een jonge inbreker hou ik niet meer bij.” De politieman is een van de vele agenten die vanaf vandaag zijn bonnenboekje op zak houdt voor kleine overtredingen. “Ik ga geen bekeuringen meer uitschrijven voor fout parkeren of voor het niet opruimen van hondenpoep”, zegt De Jong, die ook woordvoerder is voor de gezamenlijke vakbonden. De wijkagent dreigt, nu er nog steeds geen nieuwe regeling is afgesproken, tussen wal en schip te vallen. “Op 10 maart 2026 word ik 64 jaar. Dat zou het moment zijn om met vroegpensioen te gaan, om te genieten van mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen. Maar zoals het er nu naar uitziet, moet ik doorwerken tot mijn 67e en drie maanden, terwijl ik fysiek en mentaal ontzettend zwaar werk heb.”
Oneerlijk behandeld
“De minister van Justitie en Veiligheid heeft ook vastgesteld dat agent zijn een zwaar beroep is. Het is schandalig dat er nog geen regeling is”, zegt de wijkagent in de Telegraaf. “Het werk is fysiek zwaar en we hebben onregelmatige tijden. Mogen we alsjeblieft nog een mooi pensioen hebben in de korte tijd die ons nog rest? We hebben altijd klaar gestaan voor de samenleving, mogen we nu de tijd die ons resteert besteden aan onze familie?”, vraagt De Jong. Volgens hem vinden veel agenten die tegen het vroegpensioen aanhikken dat ze oneerlijk worden behandeld.