Pensioenclaimstichting wacht moeilijke strijd
Er wordt een massaclaim voorbereid tegen de Nederlandse staat en pensioenfonds ABP vanwege het uitblijven van indexatie. Hoewel experts sceptisch zijn en eerdere claims bot vingen bij de rechter, benadrukt pensioenadvocaat Hans van Meerten dat de zaak van de Stichting Pensioenherstel wezenlijk anders is.
Pensioenherstel wacht een moeilijke strijd. In het verleden waren er al mislukte claims tegen de pensioenfondsen PMT en PME vanwege een schrijnend gebrek aan indexatie. Vorig jaar stond ook stichting Pensioenvoldoen van Henk Krol nog tegenover de Nederlandse staat in de rechtbank.
Tot nu toe alle zaken verloren
Pensioenadvocaat Theo Gommer van Gommer Pensions Group is vanwege het verleden sceptisch over dergelijke claims, zegt hij in de Telegraaf: “Tot nu toe gingen alle zaken verloren. Je kunt zeker wat vinden van het jarenlang uitblijven van indexaties en het rekenen met een extreem veilige rekenrente. Daarbij kunnen vraagtekens gezet worden. Maar of het juridisch verboden is, dat is wat anders. Ik denk van niet.” In meerdere claimzaken loopt nog wel een hoger beroep.
Europees recht
Volgens pensioenadvocaat en hoogleraar Europees pensioenrecht Hans van Meerten gaat het niet alleen om de te strenge indexatieregels. In de Telegraaf zegt hij: “Het Europese Hof stelt indexatie als een voorwaarde voor verplichte deelname aan het pensioenfonds ABP. Bij het uitblijven van indexatie vervalt die plicht mogelijk. Wij vragen de rechter of de indexatie-eisen die de staat oplegt onredelijk en in strijd met het Europees recht zijn. Dat gebeurde nog niet eerder.”
Honderd euro inleggen
Of de zaak echt voor de rechter komt, hangt af van het aantal mensen dat meedoet. Voor de claim zijn 10.000 tot 15.000 mensen met een ABP-pensioen nodig. Wie mee wil doen, moet €100 inleggen.