Pensioen vooruit, dat kun je nooit garanderen

Gaat het slecht op de beurs, dan heeft dat ook zijn weerslag op de pensioenen. Met de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel in zicht lijken dalende beurskoersen helemaal ongewenst, aldus de Volkskrant.

Het betekent simpelweg dat er minder pensioenvermogen is bij de fondsen om huidige en toekomstige pensioenen te kunnen betalen, zegt Bas Werker, hoogleraar econometrie aan de Universiteit van Tilburg. Met een dekkingsgraad van 116 procent is er nog allerminst reden tot paniek, maar als de trend zich langer doorzet, zal het gevolgen hebben voor de pensioenen.

Probleem niet groter maken dan het is

Het probleem moet volgens Werker niet groter worden gemaakt dan het is, zegt hij in de Volkskrant. Als er minder pensioenvermogen is door financiële onrust, is dat immers in het oude stelsel ook problematisch.‘Het is uiteraard geen goed nieuws als het slecht gaat met de markten, maar dat probleem wordt niet heel veel groter doordat je moet overstappen op een nieuw stelsel.’

Risico’s afdekken

Bovendien zijn er manieren waarop fondsen de risico’s kunnen afdekken als ze dat willen. Daar kleven wel nadelen aan. Want als je minder risico loopt, betekent dat ook dat je pensioen minder snel omhoog kan gaan, zegt Werker.

Communicatieprobleem

Dat de onrust over de lage dekkingsgraad toeneemt in aanloop naar het nieuwe stelsel, laat volgens Werker zien dat er sprake is van een ‘communicatieprobleem’. Daardoor bestaat het beeld dat mensen er bij de transitie hoe dan ook op vooruitgaan. ‘En dat kun je natuurlijk nooit garanderen’, aldus Werker in de Volkskrant.

Risico’s delen

Weliswaar worden in het nieuwe stelsel de regels aangepast, er komt daarmee ‘geen euro extra bij’. In aanloop naar de transitie helpt het volgens Werker om dat verhaal duidelijker te vertellen. ‘We zitten in een wereld met risico’s die we met elkaar delen, en we gaan naar een wereld waar we risico’s met elkaar delen.’