Ons pensioengeld is ons eigen geld

“De sluipende omzetting van de pensioenen van 10 miljoen Nederlanders naar het nieuwe pensioenstelsel kan en moet gestopt worden.” Dat schrijft NSC-Tweede Kamerlid Agnes Joseph in de Telegraaf. Sociale partners roepen intussen de Tweede Kamer op de gemaakte afspraken na komen.

De hele invaaroperatie is onverstandig en gevaarlijk, aldus het Kamerlid. Zij is voormalig pensioenactuaris bij Achmea en tweevoudig Pensioenactuaris van het Jaar) en schrijft in de Telegraaf: “Ik ben persoonlijk de politiek in gegaan om dit onheil te keren. Ik heb mijn ziel, zaligheid en al mijn deskundigheid daarvoor ingezet. Het komend debat is niet alleen voor mij, maar ook voor alle deelnemers aan de pensioenfondsen heel belangrijk.”

Geen gunst

Het NSC-Kamerlid wil dat in de wet wordt vastgelegd dat elk pensioenfonds zijn deelnemers collectief moet laten beslissen over de overgang van hun bestaande pensioenrechten naar het nieuwe stelsel. “Om meteen maar duidelijk te zijn: ons pensioen is geen gunst die ons verleend wordt door werkgevers- en werknemersorganisaties. Het is ook geen geld waarover ambtenaren, politici, leden van de sociaal-economische raad, wetenschappers en besturen van pensioenfondsen kunnen beschikken. Pensioen gaat om ons eigen geld, dat we (vaak weliswaar verplicht) sparen voor onze oude dag.”

Pure kletspraat

Het nieuwe pensioenstelsel is ons door de voorstanders aanbevolen met de bewering, dat iedereen erop vooruit gaat, aldus Joseph in de Telegraaf. “Dat is pure kletspraat. Iedereen met gezond verstand begrijpt dat een bestaande geldpot niet ineens groter wordt als je die gaat herverdelen.” Nu er geen individuele keuzemogelijkheid is, moet er volgens Joseph tenminste een collectieve keuzemogelijkheid komen. Dit is volgens haar de keuze: liever een iets hoger pensioen met meer onzekerheid of liever een iets lager en meer voorspelbaar pensioen. “Ik wil een collectief instemmingsrecht per pensioenfonds in de wet vastleggen. De spelregel kan daarbij zijn dat minstens 30% van de deelnemers zich moet uitspreken en dat 50% daarvan positief moet zijn.”

Gemaakte afspraken nakomen

Nu de eerste fondsen de oversteek naar een nieuw pensioenstelsel al maken, zaagt NSC in de Tweede Kamer nog aan de stoelpoten van de wet, aldus een redactioneel artikel van de Telegraaf:  Eind deze maand wil de partij voorstellen ter tafel brengen voor wetswijzigingen, zo bleek vrijdag. De pensioensector en sociale partners staan niet te springen. Vrijdag nog verstuurden onder meer VNO-NCW, FNV, en CNV een gezamenlijke brief naar de Tweede Kamer met daarin het verzoek om ‘gemaakte afspraken na te komen’ rondom de oversteek naar het nieuwe stelsel. Een referendum leidt er mogelijk toe dat fondsen twee systemen naast elkaar moeten laten voortbestaan: het oude stelsel voor de huidige deelnemers en het nieuwe stelsel voor nieuwe generaties. Dat zou leiden tot langdurige inefficiëntie én extra kosten, die op het bordje van (toekomstig) gepensioneerden terechtkomen.

Referendum kan nadelig uitpakken

Anne van Dijk uit Drachten schrijft in de Telegraaf dat het houden van referenda per pensioenfonds het parlement dwint te besluiten of de wettelijke doorsneepremie en opbouw (leeftijdsonafhankelijk) in het huidige stelsel gehandhaafd blijft, “Eerder heeft de Tweede Kamer (inclusief veel van de politici die nu in de coalitie zitten) uitgesproken dat de wettelijke doorsneepremie en opbouw moet verdwijnen. Het afschaffen is nadelig voor vrouwen en leidt tot compensatieverplichtingen. Het opleggen van referenda is een wijziging van de pensioenwet die door het parlement is goedgekeurd.”