Nieuw stelsel extra druk op pensioenen
De paaseieren liggen al in de winkel, maar zoals het gezegde luidt: eet die nog niet op Goede Vrijdag. Dat geldt ook voor pensioenfondsen, schrijft de Telegraaf bij een overzicht van de (flink gestegen) dekkingraden: zo staat uw fonds ervoor.
De pensioenfondsen hebben in 2022 flink kunnen uitdelen door de pensioenen van deelnemers te indexeren, maar het wordt dit jaar een stuk spannender. “De grootste stress”, zegt een actuaris van Achmea, “is of de koopkracht kan worden bijgehouden. En die stress ligt vooral bij de deelnemers.”
Positief signaal nieuwe stelsel
In 2022 zag dat er nog anders uit, toen de ene indexatie op de andere volgde: sommige fondsen deelden zelfs meer dan tien procent uit. Volgens de actuaris van Achmea gaven pensioenfondsen hiermee meteen het signaal af dat het goed is om over te stappen naar het nieuwe pensioenstelsel, de nieuwe Wet toekomst pensioenen (Wtp). “Want fondsen die invaren, mogen gebruikmaken van de aangepaste rekenregels en dus indexeren bij een dekkingsgraad met de ondergrens van 105 in plaats van 110 procent.”
Nog niet de vlag uit
Op weg naar het nieuwe pensioenstelsel zullen pensioenfondsen met de nodige voorzichtigheid de huidige uitgaven moeten bepalen, leggen experts in de Telegraaf uit. “Pensioenfondsen balanceren komend jaar op een dunner koord.” Het lijkt geen tijd om de vlag uit te hangen. “De rente kan zomaar weer dalen of nog meer stijgen.”„
Wat is normaal?
Pensioenfonds PME (metaal en technologische industrie) hoopt volgens de Telegraaf in november dit jaar nog een indexatie te kunnen doorvoeren voor de deelnemers. “We kunnen niet in een glazen bol kijken, maar we hopen dat de inflatie wat meer zal normaliseren”, zegt de bestuurder. “Maar ja, wat is normaal? Het zou goed zijn als mensen tegen een normale prijs een dak boven hun hoofd kunnen krijgen, dat ze boodschappen kunnen doen en de energierekening kunnen betalen.”