Meeste pensioenen kunnen omhoog
De meeste pensioenfondsen staan er weer goed voor. Dat zullen gepensioneerden terugzien in hun portemonnee, al willen de fondsen ook buffers opbouwen.
Intussen dreigt als gevolg van het uitstel van de nieuwe pensioenwet voor enkele honderdduizenden gepensioneerden juist een pensioenverláging.
Genoeg in kas
Het AD constateert dat er genoeg geld in kas is voor hogere pensioenen. Maar de twee grootste pensioenfondsen, ABP en PFZW, zijn in elk geval niet van plan om alles uit te delen. “We kijken naar de belangen van de gepensioneerden, maar ook naar de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel”, aldus PFZW. ABP houdt ook een slag om de arm vanwege de onrust op de financiële markten.
Tot het randje gaan
Maar de fondsen zullen volgens het AD zeker tot het randje gaan van wat ze verantwoord vinden om de pensioenen te verhogen. Alleen bij PMT, het pensioenfonds voor de kleinmetaal, hangt de vlag nog niet uit. Dat fonds heeft op basis van de huidige dekkingsgraad nauwelijks geld om de pensioenen te verhogen.
Niet alle fondsen staan er prima voor
Door het uitstel van de nieuwe pensioenwet moeten volgend jaar mogelijk enkele honderdduizenden pensioenen worden verlaagd, schrijft NRC. Voor de meeste pensioenfondsen, waaronder de vijf grootste, levert dat uitstel geen problemen op: die staan er weer prima voor. Maar een aantal middelgrote en kleine fondsen zit nog steeds in de gevarenzone, zoals Pensioenfonds Levensmiddelen (o.a. supermarkten).
In de gevarenzone
Vakbond CNV vindt volgens NRC dat minister Schouten voor volgend jaar dezelfde versoepeling moet aankondigen als de afgelopen jaren heeft gegolden . “We moeten voorkomen dat grote groepen gekort worden op hun pensioen.” Op dit moment zitten ongeveer vijf pensioenfondsen, met 400.000 tot 600.000 aangesloten werknemers en gepensioneerden, in de gevarenzone.