Langer doorwerken ons voorland?

Het aantal ouderen neemt sterk toe ten opzichte van het aantal werkenden. Migratie is een oplossing, maar ligt politiek steeds lastiger. Dat geldt volgens NRC ook voor een hogere pensioenleeftijd. Het alternatief: zelf langer doorwerken. Veel langer. Zoals in Japan.

In Nederland is de pensioenleeftijd al verhoogd van 65 naar 67, en die zal in de toekomst verder toenemen met de levensverwachting – al is het tempo waarmee al flink teruggedraaid. In de rest van de industriële wereld is een verhoging van de formele pensioenleeftijd nog lang niet overal doorgevoerd. Vaak is er veel maatschappelijke en politieke weerstand.

Informele verhoging pensioenleeftijd

Als migratie steeds gevoeliger ligt, en de formele verhoging van de pensioenleeftijd óók, dan rest volgens NRC eigenlijk maar één uitweg: een informele verhoging van de pensioenleeftijd. Ofwel: ouderen blijven uit eigen beweging ook na hun formele pensioen vaker en langer doorwerken. Maar hoe krijg je hen zover?

Niet iedereen kan het volhouden

Een deel van de ouderen vindt zelf de motivatie wel, is er gezond genoeg voor en is in staat werk te verrichten dat lichamelijk vol te houden is. Maar in veel gevallen lijkt er ook sprake van noodzaak. Hoe slechter de oudedagsvoorziening, hoe meer ouderen zijn aangewezen op extra financieel vermogen om rond te komen. Of op arbeid. Dat is te zien in bijvoorbeeld Zuid-Korea en Japan.

Eerste uitzendbureaus zijn er al

Wordt langer doorwerken, vrijwillig of gedwongen, ook ons voorland? Waarschijnlijk wel, constateert NRC, al zal de relatief gunstige oudedagsvoorziening hier het tempo waarin dat gebeurt misschien wel temperen. De eerste uitzendbureaus voor ouderen zijn er inmiddels al. En er komt nog een legioen van zzp’ers aan, van wie er veel misschien niet genoeg opzij hebben gezet voor de oude dag. “Vergroenende vergrijzing, zo zou je het kunnen noemen. Leuk of niet.”