In tien jaar kwart koopkracht kwijtgeraakt
Veel gepensioneerden zijn de afgelopen tien jaar een kwart van hun koopkracht kwijtgeraakt. Dat zegt de Groningse hoogleraar Dirk Bezemer in het Dagblad van het Noorden.
Over de onrust op de financiële markten merkt Bezemer op, dat pensioenfondsen hier op de langere termijn de gevolgen van kunnen ondervinden. “Pensioenfondsen zijn grote financiële spelers. Die zijn niet gebaat bij onrust op de financiële markten. Dat zag je ook na de bankencrisis van 2008. De pensioenfondsen kwamen daardoor in zwaar weer. Het gevolg was dat ze de pensioenen jarenlang niet konden indexeren. Gepensioneerden waren uiteindelijk het kind van de rekening.’”
Geen garantie verdere verhogingen
Dat veel grote fondsen in 2023de prijzen hebben gecompenseerd, is absoluut geen garantie dat ze dat de komende jaren ook gaan doen, aldus Eric Brendel van ouderenbond ANBO in het Dagblad van het Noorden. “Dat hangt mede af van de hoogte van de rente en de waardeontwikkeling van hun beleggingen.”
Persoonlijke situatie
Volgens Brendel is het momenteel vooral afhankelijk van hun persoonlijke situatie of gepensioneerden worden getroffen door een terugval in koopkracht. Dat ligt bijvoorbeeld aan hun energierekening en de pensioenfondsen waarbij ze zijn aangesloten. Lang niet alle fondsen hebben de prijsstijgingen dit jaar ten volle gecompenseerd.
Vast bedrag door inflatie minder waard
Brendel wijst er in Dagblad van het Noorden op dat ook mensen die een pensioen genieten van een verzekeraar de inflatie in hun portemonnee voelen. Die krijgen op een bepaalde leeftijd een vast bedrag uitgekeerd. Door de inflatie wordt dat minder waard. “Hun koopkracht wordt flink aangetast.”