Eigen baas over je pensioengeld

Een mooie reis, een nieuwe auto, een schenking aan de kinderen: dat zou zomaar kunnen als in 2023 de nieuwe Pensioenwet in werking treedt. Dan mag je vanaf je pensioendatum een deel ineens opnemen. Waarom mag dat eigenlijk al niet eerder, vraagt het AD zich af.

Maximaal een tiende van je opgebouwde pensioen mag je straks in één klap opnemen en naar eigen keuze besteden zodra je pensioen ingaat. Met dat individuele potje krijgen we dus de keuzevrijheid om vanaf onze pensioendatum een bedrag ineens op te vragen, maar dat heeft consequenties. Zo gaat je maandelijkse pensioenuitkering omlaag. In een onderzoek naar de interesse om een bedrag ineens op te nemen, geeft Nationale-Nederlanden als indicatie een verlaging van 60 euro per maand als je 10.000 euro zou opnemen. Daarnaast moet je dat bedrag als (extra) inkomen opgeven bij de belastingaangifte over dat jaar.

Sociale voorziening

Pensioen wordt in Nederland niet gezien als financieel product, maar als een sociale voorziening die zorgt voor voldoende inkomen voor de rest van je gepensioneerde leven. Door opname vóór de pensioendatum mogelijk te maken, ga je voorbij aan dat sociale aspect, zegt hoogleraar pensioenrecht Erik Lutjens in het AD. “Daarnaast kun je op je pensioendatum veel beter overzien wat je aan zorg en inkomen nodig hebt. Uiteindelijk is dit een politiek-maatschappelijke discussie.”

Uitholling pensioenopbouw

Nationale-Nederlanden laat weten er geen voorstander van te zijn. “Pensioengeld heeft een bestemming als inkomensvoorziening voor later.” Pensioenfondsen zijn evenmin voorstander. Het ABP denkt dat zijn deelnemers er niet veel behoefte aan hebben. Zorg en Welzijn denkt dat een pensioenopname op jongere leeftijd te veel onzekerheid oplevert voor de pensioenfase. Vakbonden FNV en CNV sluiten zich daarbij aan en wijzen op de risico’s van uitholling van de pensioenopbouw.