Eerste rechtszaak nieuwe pensioenstelsel

Onduidelijkheid over de gevolgen van het nieuwe pensioenstelsel resulteert in de eerste rechtszaak van een deelnemer tegen zijn eigen pensioenfonds. NRC meldt dat de gepensioneerde havenloods Richard Gorter (84) uit West-Terschelling een kort geding aanspant tegen zijn pensioenfonds.

De zaak tegen het kleine pensioenfonds Loodsen dient op 19 december bij de rechtbank Rotterdam. Het fonds koerst volgens NRC als eerste in Nederland af op een overstap naar het nieuwe pensioenstelsel per 1 januari aanstaande. Het verwijt is dat deelnemers te weinig tijd krijgen om een oordeel te vormen over wat de verhuizing van de pensioenen voor hen betekent. Het fonds wil op 1 januari 2025 alle pensioentoezeggingen ‘invaren’, waarbij deelnemers een maand de tijd krijgen zich te informeren – de komende maand december. Eis is dat deelnemers, onder wie Gorter, in plaats van één maand drie maanden de tijd krijgen om zich daarop voor te bereiden.

Juridische onzekerheid

Er staat volgens Gorter veel op het spel. “Indien het besluit tot invaren eenmaal wordt uitgevoerd zijn de gevolgen niet meer terug te draaien. Dan heeft het stellen van vragen geen zin meer”, stelt zijn advocaat Hans van Meerten in een reactie in NRC. Dat is precies de juridische onzekerheid waar de Raad voor de rechtspraak drie jaar geleden voor waarschuwde.

Solidariteit verdwenen

Gorter noemt zijn pensioenfonds een bijzonder fonds: klein, eigenwijs en met deelnemers die sterk met elkaar waren verbonden. “Wij waren altijd ontiegelijk solidair met elkaar.” Bij zijn pensioenfonds is op papier alles in orde: inspraakorganen, de financiële overzichten, zegt hij in NRC. “Maar de afgelopen jaren is de solidariteit verdwenen. De pensioengevende salarissen gingen veel harder omhoog dan de uitkeringen aan gepensioneerden. Ik heb een veel lager pensioen dan de collega’s die ik heb opgeleid. Tienduizenden euro’s verschil zit er in. Dat is niet meer solidair.”

Rug tegen de muur

Er zijn zo veel onzekerheden, zegt Gorter over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Onder betrokkenen bestaat onduidelijkheid over de gevolgen voor het partnerpensioen, over de uitkering die ze straks krijgen, de risico’s die ze lopen, de redenen waarom bedragen zullen wijzigen. “Wat we niet weten, dat is heel veel.” “Als wij dit laten passeren, dan zijn we al onze rechten kwijt, vrezen wij. We kunnen geen proces meer starten. Het is heel erg dat je als gepensioneerde loods zo met de rug tegen de muur wordt gezet.”