Dan maar liever vroeger met pensioen
“Harde cijfers heb ik nog niet gezien, maar ik krijg steeds vaker signalen dat zestigers vervroegd met pensioen gaan. Niet omdat ze geen zin meer hebben om te werken, maar omdat ze bang zijn voor de nieuwe pensioenwet die eraan komt”, schrijft AD-columnist Anne-Marije Buckens.
“Nu de deadline dichterbij komt, begint de onrust toe te nemen, in elk geval om mij heen.” Volgens veel zestigers die Buckens spreekt , is de communicatie over de persoonlijke gevolgen van de nieuwe pensioenwet nogal onduidelijk en daarom kiezen zij het zekere voor het onzekere. De gevolgen van vervroegd pensioen zijn voor veel bijna-pensionado’s nog altijd beter te dragen dan de onzekerheid die de nieuwe wet teweegbrengt, aldus de columnist van het AD.
Vage antwoorden
Buckens beschrijft het verhaal van de 62-jarige Sjaak. “Ik wilde eigenlijk gewoon doorgaan tot mijn 68ste.Maar alles rondom die nieuwe pensioenwet voelt zo onzeker. Wat blijft er straks nog over van de spaarpot waar ik mijn hele leven voor heb gewerkt?” Sjaak is naar HR gegaan met vragen, “maar zij wisten ook niet waar ze aan toe waren en verwezen me door naar het pensioenfonds. Daar kreeg ik standaardbrieven, online rekentools en vage antwoorden. Ik wilde gewoon iemand spreken die mij kon uitleggen wat het voor mij persoonlijk betekent. Die antwoorden kreeg ik niet.”
Weten waar ik aan toe ben
Sjaak heeft geen trek in een pensioen dat omhoog of omlaag gaat als een aandelenkoers, aldus Buckens in het AD. “Ik wil weten waar ik aan toe ben. Nu weet ik tenminste wat ik krijg als ik stop. Als ik nog een aantal jaren doorwerk, zie ik misschien alles wat ik heb opgebouwd, verdampen.” Sjaak had graag nog even willen blijven. “Maar als niemand je zekerheid geeft, dan moet je die zelf organiseren.”