Referenda bom onder de Pensioenwet

Na ruim tien jaar discussie werd het pensioendebat in 2023 eindelijk beslecht, toen de Wet Toekomst Pensioenen van kracht werd. Maar Nieuw Sociaal Contract (NSC) doet nu een ultieme poging de pensioendiscussie weer in troebel water te trekken. Dat schrijft Gijs Herderscheê, oud-Volkskrant redacteur en namens de NVJ lid van het verantwoordingsorgaan van pensioenfonds PGB, in de Volkskrant.

Een referendum onder alle deelnemers legt volgens Herderscheê een bom onder de Pensioenwet, zo schrijft hij in de Volkskrant. Omdat de middelbaren en ouderen veruit in de meerderheid zijn, ligt het voor de hand dat zij voor hun gepercipieerde eigenbelang kiezen. En het is volgens Herderscheê ook de vraag of jongeren meedoen aan zo’n referendum omdat pensioen voor hen heel ver weg is. “Hoe zo’n collectief besluit evenwichtig kan zijn en juridische procedures van individueel benadeelden vermag voorkomen, is duister.”

Stijgende uitvoeringskosten

Als pensioenfondsen twee fondsen tegelijk moeten beheren, een oud, gesloten systeem en daarnaast een nieuw, dan stijgen de uitvoeringskosten. Herderscheê merkt in de Volkskrant op dat NSC in 2023  vooruitziende blik in het verkiezingsprogramma schreef: ‘We normeren en maximeren de beheers- en beleggingskosten die een pensioenuitvoerder mag maken om de regeling uit te voeren.’ “Hoe dat te verenigen is met de mogelijke uitvoering van twee pensioensystemen, staat er niet bij.”