Tot welk moment is de erflater wilsbekwaam

Drie Limburgse zussen ontdekten per toeval dat hun 96-jarige moeder haar testament had aangepast en de dorpskerk tot enige erfgenaam had benoemd. Volgens de pastoor was dit haar laatste wil, de familie dacht daar anders over. Erflaters worden steeds ouder, maar tot welk moment zijn zij wilsbekwaam? Volgens de Telegraaf is dat een vraag waar zowel nabestaanden als notarissen mee worstelen.

Lucienne van der Geld is directeur van Netwerk Notarissen en docent Erfrecht aan de Radboud Universiteit. Zij doet onderzoek naar wat notarissen kunnen doen als ze een situatie niet vertrouwen en misbruik op de loer ligt. In de Telegraaf zegt zij: “Vaak is wel te merken of iemand iets is ingefluisterd, maar het kan ook lastig zijn om in te schatten of er sprake is van beïnvloeding.”

Momentopname

Het is soms onduidelijk of een cliënt nog weet wat hij wil en de gevolgen van beslissingen kan overzien. Daarbij is het ook nog eens een momentopname. “Als notaris heb je geen inzage in medische dossiers. En je hebt beroepsgeheim, dus je kunt niet even de kinderen bellen om te zeggen dat hun moeder met een nieuwe erfgenaam is langs geweest.”

Onverwacht thuis langs

“We spreken altijd alleen met de cliënt, daar is nooit iemand bij”, aldus Van der Geld in de Telegraaf. “Als ik misbruik vermoed, ga ik ook wel eens bij de erflater thuis langs, het liefst onverwacht. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan, het maakt een testament duurder.” Er is een protocol voor dit soort situaties, maar dat is niet dwingend. Als een notaris twijfelt, kan hij of zij een arts of psycholoog inschakelen. Van der Geld pleit ervoor de notaris zelf beter uit te rusten, bijvoorbeeld door scholing.