Stijging Nederlandse overlijdens over de grens

Het aantal landgenoten dat in het buitenland overlijdt, neemt volgens het AD flink toe. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en alarmcentrales zien de aantallen stijgen, maar hebben geen sluitende verklaring.

Het ministerie noteert zelfs bijna een verdriedubbeling sinds 2017. In dat jaar verleende Buitenlandse Zaken aan 385 Nederlanders hulp in verband met een sterfgeval. Vorig jaar was dat bij 1080 overlijdens nodig.

Gepensioneerden

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt geen onderscheid tussen sterfgevallen, zegt minister Caspar Veldkamp (NSC) na vragen van het AD: “Als ik luister naar onze mensen, is nog niet helemaal duidelijk welk patroon daarin zit. Zijn het meer ongelukken? Gaat het meer om jongeren? Of juist om gepensioneerden die in het buitenland wonen en overlijden? Of gaan we na corona op reis naar gevaarlijkere bestemmingen?”

Het is ongrijpbaar

Van der Heden Internationaal Rouwvervoer en Uitvaartverzorging wordt naar eigen zeggen in ‘veruit de meeste gevallen’ ingeschakeld bij het terugbrengen van overleden landgenoten naar Nederland. Ook bij dit bedrijf zien ze de laatste jaren een ‘duidelijke stijging’ in het aantal sterfgevallen. Bij Van der Heden weten ze volgens het AD niet wat de oorzaak is. “Gaan er meer ouderen op reis? Zoeken Nederlanders te veel het avontuur op? Is er sprake van inhaalgedrag na corona? Het is ongrijpbaar.”

Meer ouderen op reis

Jeroen Klijs, lector toerisme aan Breda University of Applied Sciences, kent volgens het AD geen wetenschappelijk onderzoek op dit gebied. “Je kunt denken aan meer ouderen die op reis gaan, aan onvoorzichtigheid, aan de opwarming van de aarde, waardoor het heter is op vakantiebestemmingen. Maar zeker weten doe ik het niet.”