Sluiting dreigt voor veel hospices

Tientallen hospices, zogenoemde bijna-thuishuizen, dreigen volgens de Telegraaf volgend jaar hun deuren te moeten sluiten. Dat is het gevolg van de veel lagere dagtarieven die ze sinds dit jaar krijgen van zorgverzekeraars voor de inzet van verpleegkundigen. Waar ze eerder veelal 24 uur per dag een verpleegkundige in huis hadden, zal die inzet in de toekomst flink afnemen.

“Dit betekent dat de huizen veel meer taken bij vrijwilligers zullen moeten neerleggen”, stelt in de Telegraaf Carla Aalderink, directeur van VPTZ Nederland, de koepelorganisatie van zo’n 200 lokale vrijwilligersorganisaties in de terminale zorg. Maar lang niet alle vrijwilligers zitten volgens haar te wachten op al die extra taken en verantwoordelijkheid.

Niet voor opgeleid

“Als je in dienst bent van een werkgever kan die wellicht zeggen dat je er andere taken bij krijgt”, zegt ze. “Maar bij vrijwilligers werkt dat zo niet.” Ze vertelt dat deze hiermee worden gedwongen in een situatie waar ze niet voor hebben gekozen en waar ze bovendien niet voor zijn opgeleid. “We moeten met z’n allen juist dankbaar zijn dat ze zich vrijwillig inzetten voor een ander.”

Vrijwilligers stoppen

Veel vrijwilligers hebben haar de laatste maanden al laten weten dat ze dan overwegen ermee te stoppen. Ze zetten zich heel graag in voor mensen in hun laatste levensfase, vertellen ze haar. Dat doen ze door bijvoorbeeld met ze te praten, ze te troosten, ze voor te lezen of ze te helpen met douchen. Maar ook nog medeverantwoordelijk worden voor de medische zorg kan niet.

Kleinere hospices

Het zijn vooral de kleinere hospices die worden geraakt door de lagere tarieven, vertelt Aalderink in de Telegraaf..Huizen met ten minste zes bedden kunnen waarschijnlijk structureel een verpleegkundige blijven inzetten. Maar dat geldt niet voor die tot vier bedden. Zij kunnen voortaan veel minder vaak of alleen op afroepbasis nog een beroep doen op een professional.