Pleidooi voor brede maatschappelijke dialoog over voltooid leven

Senioren Netwerk Nederland, bestaande uit zelfstandige provinciale KBO-verenigingen met in totaal 165.000 leden, roept de Tweede Kamer en de samenleving op tot een open en brede maatschappelijke dialoog over het thema ‘voltooid leven’.

Aanleiding voor deze oproep is het wetsvoorstel Wet toetsing levenseindebegeleiding van ouderen van Kamerlid Anne-Marijke Podt (D66). Tijdens het rondetafelgesprek dat op 9 december met Kamerleden plaatsvond heeft Leo Bisschops namens Senioren Netwerk Nederland de inzichten, zorgen en aanbevelingen van ouderen onder de aandacht gebracht.

Respect, zorg en autonomie centraal

Volgens Leo Bisschops, woordvoerder van Senioren Netwerk Nederland en voorzitter van Senioren Brabant-Zeeland, vraagt het wetsvoorstel om uiterste zorgvuldigheid: “Het thema voltooid leven raakt aan diepe, persoonlijke waarden en roept complexe ethische, juridische en sociale vragen op. Ouderen geven aan dat een open maatschappelijke discussie noodzakelijk is, waarin respect, zorg en autonomie centraal staan”.

Kwetsbaarheid en maatschappelijke druk

Uit diverse dialoogbijeenkomsten met ouderen die Senioren Brabant-Zeeland organiseerde komen zorgen naar voren als:

– Kwetsbaarheid van ouderen: doodswensen blijken vaak veranderlijk en afhankelijk van omstandigheden zoals betere zorg of sociale steun.

-Huidige mogelijkheden: de bestaande euthanasiewet en versterven bieden vooralsnog voldoende ruimte voor zorgvuldige levenseindebeslissingen. Zo overstijgt een opeenstapeling van ouderdomsklachten het medisch domein, maar blijkt euthanasie onder de huidige wet ook in dergelijke situaties mogelijk.

-Sociale druk: het wetsvoorstel kan onbedoeld druk uitoefenen op ouderen om hun leven te beëindigen, bijvoorbeeld door gevoelens van overbodigheid.

-Leeftijdsdiscriminatie: een leeftijdsgrens van 75 jaar is arbitrair en stigmatiserend omdat ouderdom gekoppeld wordt aan een ‘voltooid leven’.

Aanbevelingen voor de toekomst

Senioren Netwerk Nederland doet een dringende oproep aan de politiek om te investeren in zorg, sociale ondersteuning en eenzaamheidspreventie. Daarnaast pleit het netwerk voor een nadere verkenning van de mogelijkheden van de huidige euthanasiewet, ongeacht leeftijd, en behoud van de betrokkenheid van artsen bij ingrijpen in het leven.

Maatschappelijke dialoog als sleutel

“Het leven is niet snel voltooid als er iets of iemand is om ’s morgens voor op te staan”, aldus Bisschops. Senioren Netwerk Nederland benadrukt het belang van dialoog, het zorgvuldig belichten van alle aspecten van levensbeëindiging en de noodzaak van maatschappelijk draagvlak voor nieuwe wetgeving naast de reeds bestaande euthanasiewet.